Еврокомисията предлага фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката на ЕС

Икономика / Свят
3E news
1257
article picture alt description

Европейската комисия предложи да бъде сформиран фонд за възстановяване на икономиката на ЕС от коронавирусната криза в размер на 750 млрд. евро, съобщават агенция ДПА и немската телевизия N-tv, както и дипломатически източници на Ройтерс, цитирани от БНР.

От целия размер на фонда 500 милиарда евро ще бъде под формата на безвъзмездни средства, докато 250 милиарда евро ще бъдат заделени за предоставяне на заеми, посочват източници, запознати с въпроса.

Предложението на ЕК се различава от това на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел за фонд с безвъзмездни средства на стойност 500 милиарда евро, които да бъдат предоставени за подпомагане на силно засегната от коронавирусната пандемия икономика на Европейския съюз.

Това изглежда като компромисно предложение в опит да се успокои както френско-германския лагер, така и Австрия и още няколко страни членки (Швеция, Дания и Нидерландия), които са против идеята за предоставяне на безвъзмездни средства, настоявайки помощта да става под формата на заеми.

Междувременно Паоло Джентилони, еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси, потвърди тази информация и приветства в Туитър предложението като "европейски пробив", който "ще се справи с безпрецедентна криза".

Италия и Испания ще получат "лъвския пай" от новия фонд за икономическо възстановяване

Според европейски източници на агенция Блумбърг, Италия ще настоява за безвъзмездна помощ от европейския възстановителен фонд в размер на 82 млрд. евро, Испания - за 77 млрд. евро, а Франция - за 39 млрд. евро..

Според агенция Ройтерс Италия ще вземе и заеми от този новосформиран фонд в размер на 91 млрд. евро, а Испания - за 63 млрд. евро.

По този начин двете европейски държави, които бяха най-силно засегнати от коронавирусната пандемия, ще получат "лъвския пай" от от новия фонд за икономическо възстановяване, предлагащ комбинация от безвъзмездни средства и заеми, заяви високопоставен служител на ЕС.

От общо 750-ти млрд. евро, които Комисията трябва да заеме за фонд за възстановяване, Италия ще получи 173 млрд. евро,  от които 82 милиарда ще бъдат безвъзмездни средства, а 91 милиарда ще бъдат заеми.

Испания може да получи общо 140 милиарда, от които 77 милиарда ще бъдат безвъзмездни средства и 63 милиарда под формата на заеми.

Очаква се ЕК да предложи общият бюджет на ЕС за периода 201-2027 г. да възлиза на около 1,1 трлн. евро

Европейската комисия също така ще предложи по-късно днес общият бюджет на ЕС за периода 2021-27 г. да възлиза на около 1,1 трилиона евро, заявиха два източника пред Ройтерс.

Това ще се съчетае с новият Фонд за възстановяване, който ще мобилизира 500 милиарда евро безвъзмездни средства и 250 милиарда евро заеми за държавите членки.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща