Еврокомисарят Кадри Симсон поиска прекратяване на субсидиите в нефтогазовите проекти

Енергетика / Свят
3E news
802
article picture alt description

Субсидиите в проектите в областта на изкопаемите видове горива в Европейският съюз остават високи. Те трябва да е прекратят, заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон в Европейския парламент.

Европейският съюз се стреми към диверсификация на източниците за получаване на енергия, развитието на възобновяема енергия, намаляване на зависимостта от внос. Към изкопаемите горива се отнася и газа, основен доставчик, на който за ЕС е Русия. Като цяло ЕС зависи сериозно от вноса на петрол и газ.

„Субсидиите (за проектите в сектора) на изкопаемите видове горива, както и преди са значителни за ЕС. През 2018 г. те са били от порядъка на 50 милиарда евро, което е около една трета от всички субсидии в енергетиката. Европейската зелена сделка дава ясно да се разбере – субсидиите в изкопаемите видове горива трябва да спрат“, е казала Симсон. По думите й, ЕК ще работи със страните от ЕС, за да прекратят подобно субсидиране и да намалят потреблението на енергия, получавана от изкопаемите горива.

Лидерите на страните от Европейския съюз през декември миналата година постигнаха споразумение за преходът на ЕС до 2050 г. към климатична неутралност. Предвижда се тогава обемът от емисиите от парникови газове в атмосферата в ЕС да стане нулева. Това ще изисква преструктуриране на производството и потреблението на енергия, както и значителни инвестиции.

Европейската комисия през септември предложи да увеличи с една трета намаляването на емисиите от парникови газове в атмосферата в Европейския съюз (общо) до 55 % от предишните 40 % към 2030 г. от нивото от 1990 г. Европейският парламент след това гласува обаче за намаляване на емисиите с 60 %. Сега страните трябва да решат какъв да е ориентирът, като това е междинна цел по пътя към така наречената климатична неутралност. Увеличаването на тази междинна цел и стъпките за постигането й трябва да доведат до намаляване на разходите на ЕС за вноса на енергия и съществено понижение на покупките на нефт и газ през следващите десетилетия, според ЕК.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща