Евродепутатите искат разследване за Азербайджанския скандал и списъкът „Магнитски“ за санкции да се приеме от ЕС

Между 179 млн. и 990 млн. евро струва корупцията в ЕС на БВП всяка година, според проучване на ЕП

Източник: БГНЕС

Евродепутатите призоваха разкритията около „Азербайджанската перачница“ да бъдат разследвани, а списъкът „Магнитски“ за санкции да бъде приет от ЕС, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент. И сочат, че според проучване на ЕП корупцията в Европейския съюз струва между 179 млн. и 990 млн. евро на БВП всяка година.
 
Евродепутатите осъждат разкритията за „Азербайджанската перачница“ и опитите на Азербайджан и други диктаторски режими в трети страни да влияят на европейския процес на вземане на решения чрез незаконни средства. Това се казва в резолюция на ЕП, приета в сряда с 578 гласа „за“ срещу 19 „против“, при 68 „въздържал се“. Те добавят, че Европейският парламент трябва да разследва и приеме сериозни мерки за предотвратяване на подобни корупционни практики, които подкопават авторитета и легитимността на работата му.

Призив за приемане на списъка „Магнитски“

Корупцията е една от най-пренебрегваните причини за нарушаване на човешките права и Европейският съюз трябва да поощрява международното сътрудничество за борба с нея. Затова евродепутатите призовават ЕС да:

‒         осигури прилагането на съществуващите антикорупционни конвенции;
‒         добави антикорупционна клауза към споразуменията с трети страни;
‒         следи постоянно и отблизо проектите, финансирани от ЕС, в сътрудничество с местни антикорупционни агенции;
‒         използва санкции като последна мярка или да спира споразумения в случай на системна корупция, водеща до сериозни нарушения на правата на човека;
‒         подкрепя и защитава независимите медии, обществени организации и лица, подаващи сигнали, които разкриват случаи на корупция въпреки опасността от репресии;
‒         представи пред Съвета списъка „Магнитски“, съдържащ имената на 32 руски официални лица, които са отговорни за смъртта на адвоката Сергей Магнитски, за да може този списък да бъде приет възможно най-скоро и да се наложат санкции срещу тези лица.

„След „Люкс лийкс“, „Панама лийкс“, руските и азербайджанските перачници ние осъзнаваме, че корупцията се простира отвъд държавните граници и има драматични последици за политически решения. Чрез този доклад ние призоваваме за поддържането на възможно най-високите стандарти на етика и прозрачност в международните и националните органи, както и ЕС да създаде правна рамка за възпиране на всяка форма на корупция и измама“, каза докладчикът Петрас Ощравичиус (АЛТЕ, Литва)

Още по темата:

Приетият текст ще бъде достъпен тук (13.09.2017 г.)

Видеозапис на дебата (12.09.2017 г.)Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари