НАЧАЛО » свят

ЕБВР ще отпусне 200 млн.долара за реконструкция на газотранспортната система на Украйна

fb
3E news
fb
13-12-2014 01:49:00
fb

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще предостави на Украйна кредит от 200 млн. долара за реконструкция на газопровода Уренгой-Помара-Ужгород, по който руският газ се доставя до Европа. Според съобщение от банката кредитът е бил окончателно одобрен от съвета на директорите в четвъртък.

 

Според съибщението на ЕБВР средствата ще са основно за реконструкция на четири участъка от магистралния газопровод, изискващи капитален ремонт, както и за моденизацията на газокомпресорната станция „Роменская“. Получател на кредита и изпълнител на проекта ще е „Укртрансгаз“.

 

По предварителна информация официалното подписване ще се състои на 15 декември по време на посещението на премиера на Украйна Арсений Яценюк в Брюксел, съобщава Интерфакс Украйна.

 

Неотдавна кредит от 150 млн.евро по този проект задели Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Официалното спорзумение бе подписано на 1 декември.

 

Укртрансгаз“ е 100% собственост на „Нафтогаз Украйна“ и експлоатира магистралните газопровод в страната, както и 12 подземни газохранилища. Пропускателната способност на газотранспортната система на Украйна на входа е за 288 млрд. куб м, а на изхода за 178,5 млрд.куб м, в това число за страните от Увропа 142,5 млрд.куб м и 3,5 млрд.куб м за Молдова.

ЕБВР
ЕИБ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева