НАЧАЛО » свят

ЕБВР разширява подкрепата си за ВЕИ- сектора на Гърция

Правителството в Атина планира ръст на дела на възобновяемите енергийни източници в енергетиката си до 50% до 2030 година, на 1 април възобновяемата енергия покрива почти 70% от търсенето на електричество в страната

fb
3E news
fb
03-04-2018 10:22:00
fb

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и председателят на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сума Чакрабарти обсъдиха в Атина през изминалата седмица /27 март/ възможността за по-голямо участие на банката във ВЕИ сектора в страната, предаде energypress.eu.

Споразумението с банката ще бъде продължено до 2025 г., като тя ще продължи да предоставя финансова подкрепа за малките и средни предприятия, секторите на туризма, недвижимите имоти, производството на селскостопански храни, в подобряване на общинските услуги, както и инвестиции в производството на зелена енергия.

Финансирането от ЕБВР в Гърция достигна 2,5 милиарда евро, което направи Гърция пети най-голям европейски получател. Общо финансовите инвестиции на ЕБВР от 600 млн. евро се очаква да бъдат реализирани през 2018 г.

По време на посещението си в Гърция президентът на ЕБВР отбеляза също, че банката възнамерява да създаде клон в Солун за бизнес услуги на малки и средни предприятия.

Гърция предвижда ръст на дела на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в енергетиката си до 50% до 2030 година. Целта е реална и напълно постижима дори в по-кратки срокове, показва статистиката за производството и потреблението на електрическа енергия в страната.

На 1 април например данните показват, че възобновяемата енергия покрива почти 70% от търсенето на електроенергия в страната за деня, като тя осигурява 78,98 GWh от необходимите 116,8 GWh.

Само три от електроцентралите, използващи лигнитни въглища в страната, Kardia IV, Amynteo I и Megalopoli IV, са осигурявали енергия за деня, като всички са работили под пълния капацитет. Ниско е производството за деня и на електроцентралите, работещи с газ, като се има предвид приносът на сектора на ВЕИ.

Системната пределна цена (SMP) се регистрира на 29,82 евро на MWh и би намаляла до още по-ниско ниво, ако вносът на електроенергия беше по-ограничен, като достижимите нива са 21.59 GWh.

Отчетената SMP за деня е 8,8 евро за MWh в 10 часа, спад до 7,8 евро на MWh в 15:00 и понижение до 3,86 евро за MWh в 18:00, преди да достигне над 60 евро на MWh по-късно вечерта.
Задължителното използване на водноелектрически централи, предизвикано от препълнени резервоари, спадна до 27,52 GWh, което е доста под нивата от предходни дни.

Приносът на сектора на ВЕИ за деня достигна своя връх в 14:00 ч., като осигури 3,447 MW от 5,568 MW, или 61,9% от търсенето в дадения момент, сочи energypress.eu.

В същото време плановете на правителството в Атина са за намаление на потреблението на енергия с 30%. Това става ясно от изявление на Йоргос Статикис, цитиран от AnaMpa. В интервю за Efimerida ton Syntakton той коментира още, че страната не е направила много за съхранението на енергията до този момент.

За да изпълни тези си цели, ръстът на гръцката икономика не трябва да предизвика увеличение на потреблението на енергия. Затова и мерките за съхранение на енергия и енергийна ефективност ще са във фокуса на енергийното министерство в южната ни съседка.

Статикис коментира още, че най-чистата енергия е всъщност непотребената енергия. Около 40% от енергийното потребление в Гърция се пада на сградите.

Потреблението на електроенергия в периода 2005-2015 година намалява с над 21%. Това обаче се дължи най-много на ефектите от икономическата криза.

Междувременно Гърция има да изпълнява и други цели в енергетиката - поставените от кредиторите искания за раздържавяване в сектора. Заради тези планове през май правителството подготвя и ще внесе закон за продажбата на няколко ТЕЦ-а на държавната енергийна компания PPC, както и правото на ползване на лигнитните мини към тях.

Гърция
ВЕИ
ръст на дела на ВЕИ
производство на електрическа енергия
потребление
ЕБВР
финансова подкрепа
По статията работи:

Галина Александрова