НАЧАЛО » свят

Дяловото участие на Турция в TANAP може да се увеличи до 30%, ако Total продаде дела си

fb
3E news
fb
18-03-2014 02:44:00
fb

Турската държавна тръбопроводна компания Botas може да увеличи дела си в проекта за Трансанадолския газопровод (TANAP) до 30%, заяви вицепрезидентът на SOCAR по икономическите въпроси  Сюлейман Гасимов, цитиран от Trendл

SOCAR винаги е отбелязвала, че смята да остави за себе си в проекта TANАP не по-малко от 51 от 80 процента дялово участие. На своя ред дялово участие в проекта реши да придобие британската ВР, която е оператор на проекта за разработката за азербайджанското газокондензатно находище „Шах Дениз”.

Останалата част се планираше да бъде продадена на компаниите Statoil и Total, които същ имт дялово участие в проекта „Шах Дениз” и Южнокавказкия газопровод. Преди време обаче Statoil продаде своя дял в проекта, а наскоро в медиите се появи информация за желанието на Total също да излезе от проекта „Шах Дениз”.

„Информацията за продажбата от Total на своя дял в проекта „Шах Дениз” няма официално потвърждение, но в случай, че това стане, то турската компания смята да придобие още 10 процента дялово участие в TANAP и така да достигне дял от 30 процента, каза Гасимов. – Но засега този въпрос все още се намира на ниво нереализирани идеи”.

Припомняме, че в същото време в турския кабинет на министрите е внесен проект за частична приватизацията на дела на Турция в TANAP. Въпросът трябва да бъде гледан на заседание през следващата седмица. Засега не се уточнява  какъв дял се предлага да бъде приватизиран. Акционерите на TANAP имат намрение през втората половина на 2014 г. да положат фндамента на газопровода, а през 2018 г. да го въведат в експлоатация.

Проектът TANAP предвижда транспортиране на газ от находището „Шах Дениз” прз територията на Турция до границата с Европа.

TANAP
SOCAR
Турция
газопровод
BP
Total
Statoil
По статията работи:

Маринела Арабаджиева