НАЧАЛО » свят

Държавният нефтен фонд на Азербайджан ще изкупи дълговите книжа на ЗАО „Южен газов коридор”

fb
3E news
fb
02-05-2014 02:30:00
fb

Държавният комитет по ценни книжа на Азербайджан регистрира проспект от емсия за необезпечени, лихвени, именни и безналични облигации на ЗАО "Cənub Qaz Dəhlizi"  (Южен газов коридор) за сумата от 917 320 800 долара. Това се казва в съобщение на фондовата борса на Баку, разпространено в четвъртък, съобщава Trend.

В рамките на емисията са пуснати 9 173 208 облигации при номинална стойност за всяка от 100 долара. Застраховател е ООО PSG-Broker.

Облигациите са със срок от 10 години, при доходност – шестмесечен Libor + 1 процент. Процентното заплащане ще се осъществява на всеки шест месеца.

През февруари президентът на Азербайджан Илхам Алиев  се разпореди за създаване на ЗАО (компания) за ефективно управление на проекта през втория стадий от разработката на газокондензатното находище „Шах-Дениз”, разширяването на Южнокавказкия газопровод, Трансанадолския (TANAP) и Трансадриатическия (ТАР) газопроводи. 51% от дяловото участие в ЗАО ще са държавна собственост, а 49% - на SOCAR (Държавната нефтена компания на Азрбайджан).

На Държавния нефтен фонд на Азербайджан е поръчано да обезпечи финансирането на дяловото участи в ЗАО, което е пряко собственост на държавата. Средствата, които ще бъдат предоставени на ЗАО за финансиране на дяловото участие ще бъдат обезпечени във вид на дългосрочни инвестиции с възвръщаемост.

„Южният газов коридор” е проект, насочен към д диверсифициране на доставките на газ за Европа, повишаване на енергийната й безопасност, а чрез него Азербайджан ще получи нов пазар в лицето на Европа.

Южен газов коридор
ценни книжа
Шах Дениз
Азербайджан
По статията работи:

Маринела Арабаджиева