Доставката на руски LNG върви по план

Енергетика / Свят
3E news
767
article picture alt description

Руските експортьори н втечнен природен газ (LNG) не променят плановете си за доставки, независимо от спада на търсенето на енергоносители в света, в това число и в Азия, предвид разпространението на коронавируса, съобщава ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на компаниите Sakhalin Energy и Новатек.
„Производството и доставките по план“, е казал представител на  Sakhalin Energy.

„Производството и доставките от проекта „Ямал СПГ“ се осъществяват в планов режим в съответствие със сключените договори, включително и доставките по азиатското направление. Всички страни добросъвестно изпълняват поетите ангажименти“, са съобщили от компанията „Новатек“, която е най-големият акционер в „Ямал СПГ“.

Както написа по-рано агенция Bloomberg, позовавайки се на източници, азиатските компании са се обърнали към доставчиците на LNG с молба за отлагане на сроковете за доставки във връзка със спада на търсенето в региона. Съоръженията за съхранение на горива по данни на агенцията също са близки до запълване. В частност, с подобни молби са се обърнали купувачи от Южна Корея и Япония, в това число Korea Gas Corp. и Tokyo Gas.Co. Сроковете за отлагане на доставките варират от няколко дни до следващата година.

Освен това няколко купувача от Северна Азия са включили в дългосрочните си договори условие, което им позволява да приемат с до 10 % по-малки количества LNG от първоначално съгласуваните, информира агенцията.

При това цените на LNG в региона продължават да спадат. По данни на водещото икономическо издание Nikkei, на спотовия пазар в Азия за 1 млн. BTU (Btitish Thermal Unit, британска термална еденици) LNG е в диапазона от 2,4 долара. Това е с почти 50 % по-малко от април миналата година. Така нивото на цените е най-ниското за последните 10 години.

Sakhalin Energy е оператор на проекта „Сахалин – 2“ и се занимава с усвояването на Пилтун-Астохски и Лунското находища на сахалинския шелф, извлекаемите запаси от което се оценяват на 150 млн. тона нефт и 500 млрд. куб м газ. Акционери на Sakhalin Energy са „Газпром“ с 50 %, Royal Dutch Shell  - 27,5%), японските Mitsui  - 12,5% и Mitsubishi  - 10%.

„Ямал СПГ“ (50,1 % Новатек, 20% - френската Total и китайската CNPC, 9,9 % - Фонд „Пътя на коприната“) е първият завод на „Новатек“ за втечнен газ. Проектът се реализира на база на Южно-Тамбейското находище на полуостров Ямал. Заводът разполага с три технологични линии за производство на втечнен природен газ с мощност от около 5,5 млн. тона годишно всяка, а през 2020 г. се очаква пускането на четвърта линия, уточнява ТАСС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща