НАЧАЛО » свят

Домбровскис: EK ще предложи реформа на банковия капитал до юни

fb
3E news
fb
12-11-2019 12:30:40
fb
Валдис Домбровскис снимка: АФП

Европейската комисия може да предложи нови правила за банковия капитал в Европейския съюз до юни догодина, за да въведе реформата, която беше договорена преди близо две години на глобално ниво, включително със САЩ. Това заяви финансовият еврокомисар Валдис Домбровскис, предава Reuters, цитирана от Агенция Фокус.

Целта на новите правила е да се увеличи способността да банките да издържат финансови сътресения. Изпълнителната власт на Общността цели да се направи предложение „през второто тримесечие на 2020 година“, превръщайки известната под името Базел III реформа в част от европейското законодателство, поясни Домбровскис.

Той призова регулаторните органи от САЩ и други големи партньори да приемат ключовите елементи от планираната реформа. Еврокомисарят подчерта, че ЕС няма да прилага тези правила преди края на 2026 година, като се съобрази изцяло с преходния период, който е договорен с глобалните партньори.

Според Домбровскис призова банките да направят своя принос преди да бъде въведена реформата. Целта е да се увеличи способността на банките да издържат на финансови сътресения.

Валдис Домбровскис
ЕК
реформа на банковия капитал
По статията работи:

3E news