НАЧАЛО » свят

Доклад: ВЕИ може да обезценят активи за 71 млрд. долара в мощности на въглища в Япония

fb
3E news
fb
16-10-2019 11:20:36
fb

Консултантската компания Carbon Tracker в сътрудничество с Института за бъдещи инициативи към Токийския университет и CDP е публикувала доклад под името „Страната на изгряващото слънце и офшорната вятърна енергетика“.

Авторите на доклада са изчислили, че икономическата жизнеспособност на новите и действащите въглищни електроцентрали в Япония може да бъде подкопана сериозно от евтините възобновяеми източници на енергия и без промяна на държавната политика това може да доведе до обезценяване на активите на мощности на въглища на стойност до 71 милиарда щатски долара.

Делът на въглищата в производството на електроенергия в Япония към днешна дата е над 30 %. Страната, както и преди влага значителни средства във въглищната енергетика. Към 20 септември се осъществяват различни проекти за електроцентрали на въглища с обща мощност от 11 ГВт. Капиталовите разходи се оценяват на сумата от 29 млрд. щатски долара.
 В същото време, според изчисления на Carbon Tracker , през 2025 година ще е по-евтино да се построи нова офшорна вятърна или фотоволтаична слънчева електроцентрала, отколкото да се експлоатират действаща въглищна. През 2027 година към морските вятърни мощности и слънчевите такива ще се присъедини и наземната вятърна енергетика.

Авторите на доклада от Carbon Tracker отбелязват, че „на световните енергийни пазари се извършва технологична революция и тя приближава и Япония, което означава, че правителството трябва своевременно да преразгледа позицията си по отношение на въглищата“. „Независимо от политическите сигнали на японското правителство, то все още влага значителни средства във въглищата. Тези мощности ще се обезценят, което вероятно ще доведе до по-високи разходи за енергия за потребителите“, се казва в доклада.

Неотдавна в Стратегическият енергиен план на Япония бе дадена заявка за по-голямо внимание към възобновяемите енергийни източници и декарбонизация на енергийния сектор през 2050 г. Правителството на Япония се ангажира пред ООН с дългосрочна стратегия за декарбонизация и във връзка с изпълнението на Парижкото споразумение за климата. В този връзка обаче от  Carbon Tracker смятат, че за постигане на поставените цели Япония ще трябва да затвори мощностите си на въглища до 2030 г., което ще повлече обезценка на активи, включително и вече започнатите електроцентрали в размер от 71 млрд. щатски долара. Според доклада обаче процесът на ускорено излизане мощностите на въглища ще е изгодно за инвеститорите, потребителите и икономиката като цяло.

По-рано през тази година Министерство на околната среда на Япония съобщи, че няма да одобрява строителството на нови въглищни електроцентрали или разширяване на съществуващите в съответствие с ангажиментите за намаляване на емисиите от СО2.

 

Докладът по темата: https://www.carbontracker.org/reports/land-of-the-rising-sun/

Carbon Tracker
въглища
мощности на въглища
Япония
ВЕИ
По статията работи:

3E news