НАЧАЛО » свят

Добивът на петрол в САЩ надхвърли 10 млн. барела за пръв път от почти 50 години

fb
3E news
fb
01-02-2018 04:10:00
fb

САЩ през ноември 2017 г. е увеличил добива до почти 10 млн. барела на ден за пръв път от 1970 г., съобщи Управлението за енергийна информация (EIA) към Министерство на енергетиката на САЩ.

Силният ръст на добива от шистови находища заплашва отново да лиши петролния пазар от равновесие и да обезсмисли усилията на страните от ОПЕК и извън картела за ограничаване на добива и нормализиране на цените.

Според данните на EIA, през ноември САЩ са произвели 10,038 млн. барела на ден, или с 4 % повече от месец по-рано.

Исторически рекорд по отношение на месечните данни за добива е регистриран през ноември 1970 г. на нивото от 10,044 млн. барела на ден, пише The Wall Street Journal.

След три години на ниски цени на петролния пазар, производителите на шистов петрол повишиха ефективността си и вероятно ще могат да продължат добива, дори ако петролът поевтинее отново, отбелязва изданието.

През миналия месец североамериканския петрол WTI се увеличи с почти 7 %, а януари стана най-добрият месец от 2013 г. Цените растат пети пореден месец. Такава ситуация не се е наблюдавала от 2011 г.  През януари EIA прогнозира, че средният годишен добив в САЩ през 2018 г. ще е 10,3  млн. барела на ден. Международната агенция за енергетика  също очаква добивът в САЩ да е над 10 млн. барела на ден през тази година. Ръстът на добива ще даде възможност на САЩ да намали вноса на енергоносители.

EIA
добив на шистов петрол
сащ
добив на петрол в САЩ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева