НАЧАЛО » свят

Добивите на газ в Европа ще намалеят с 43% през следващите 12 години

Това ще се случи при условие, че не се развива неконвенционалния добив на синьо гориво

fb
3E news
fb
13-08-2014 05:01:00
fb

Производството на газ в ЕС през следващите 12 години ще се свие с 43%. Това сочат данните от анализ на Националния фонд за енергийна сигурност, направен въз основа на прогнозите на националните енергорегулатори от страните от ЕС. Това е възможно да се случи само ако не бъдат разработени неконвенционални ресурси за синьо гориво, предаде БГНЕС.

Запасите на ЕС след 12 години ще намалеят до 70 милиарда кубически метра газ, което е съпоставимо с годишното потребление на Италия. ЕС в момента задоволява със собствен добив едва 35% от нуждите на своите домакинства от природен газ. В ЕС има само две страни нетни износители и това са Холандия и Дания, като последната има почти незначителен дял.

Единствено Румъния задоволява над 80% от нуждите си благодарение на собствения си добив. А Великобритания, която до 2000 г. беше най-големият производител в ЕС, през миналата година е успяла да покрие само 50% от нуждите на вътрешния си пазар.

Само през последните три години производството на газ в ЕС е намаляло с 34 милиарда кубически метра или със 17%. През 2015 г. ЕС ще добие малко по-малко от 150 милиарда кубически метра, до 2020 г. производството ще спадне до 115 милиарда кубически метра. След още пет години пък добивите ще спаднат до 90 милиарда кубически метра.

Припомняме, че ЕК все още няма единна позиция по отношение на неконвенционалния добив на природен газ. Опити за него вече правят няколко държави-членки, докато други изцяло са забранили технологията фракинг.

добив
природен газ
Европа
намаляване
По статията работи:

Георги Велев