Делът на ползваната зелена енергия в Германия е надхвърлил 50 процента

Енергетика / Свят
3E news
2173
article picture alt description

Над 50 процента от ползваната електроенергия през първото полугодие в Германия е била получена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), сочат публикуваните днес предварителни данни на Федералното обединение на предприятията за енергийно и водоснабдяване (BDEW), според DW.

По-рано аналогични данни публикува и Федералната служба за защита на околната среда. Ръстът на дела на ВЕИ се дължи отчасти на общия спад на енергопотреблението в Германия, заради пандемията от COVID-19.

През януари-юни в страната са били ползвани 272 млрд. кВтч електроенергия, което е с около 26 млрд.кВтч или с 5,5 % по-малко в сравнение с аналогичния период на миналата година. Анализаторите от BDEW смятат, че причината за това е преди всичко спадът на икономиката в резултат на пандемията, довела до понижение на необходимостта на промишлените предприятия от електроенергия.

Това не е първият рекорд на зелената енергетика през 2020 г. Според данните за първото тримесечие на годината, възобновяемата енергетика за пръв път е произвела в Германия повече електроенергия от традиционната – 51,2 %.


 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща