НАЧАЛО » свят

Делът на газа в немската електроенергетика е спаднал до 10%

fb
3E news
fb
16-01-2014 12:18:00
fb

Тревожният за „Газпром” тренд се засилва: на най-големият за него експортен пазар в Германия за производство на елктроенергия все по-често се използват въглища и възобновяеми източници.

Ветрогенератори и въглищни централи

Делът на възобновяемите източници в немската електроенергетика през 2013 г. е достигнал рекордните 23,4 процента. 45,5 процента от цялата електроенергия (2012 г. са 44%) в Германия е била произведена от въглища. Едновременно с това делът на природния газ е продължил да намалява. Общо за една година той е намалял от 12,1% до 10,5%. Това са предварителните данни за миналата година, публикувани на 14 януари в Берлин от Федералното обединение на предприятията от енергетиката и водснабдяването (BDEW).

Коренна реформа в закона EEG може да прекъсне това

Неотдавна до аналогични изводи стигна и организацията Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen, анализираща и обобщаваща статистическите данни за немската енергетика: в днешна Германия все повече се произвежда електроенергия от въглища, вятър, слънце и биомаса, все по-малко – от АЕЦ, природен газ и нефтопродукти.

Тази ситуация е резултат от действията както на пазарни, така и на непазарни механизми. Към последните се отнася действащият в Германия от 2000 г. закон за възобновяемата енергетика (EEG), осигуряващ на „зелената” електроенергия големи субсидии и прироритет в мрежите. Така че при силен вятър и ясно слънчево време енергийните компании все по-често преминават към изключване на въглищните и газовите централи. Много ог тях стават нерентабилни.

Ето защо немските енергийни компании искат сега от регулатора разрешения за закриване. В в различни части на Германия можеда бъдат затворени над 40 електроцентрали. Става въпрос основно за газови централи, защото те работят с доста скъпи в настоящите условия горива. А световните цени на въглищата са доста ниски и е естествено, че това подпомага използването им при производството на електроенергия.

Това съвсем не е резултатът на който са разчитали инициаторите на закона EEG и немската общественост, която  е загрижена за промените в климата заради изхвърлянето в атмосферата на СО2.

Газовите електроцентрали са много по-екологични, отколкото тези на въглища. В концепцията за коренна реформа на EEG, който правителството на Германия смята да представи през април, на газовите електроцентрали ще бъде отделено по-голямо внимание. Това би била добра новина за „Газпром”, който в създалата се ситуация рискува да се превърне в доставчик на сезонен товар за Германия.

Ако обаче делът на газа в електроенергетиката намалява и в бъдеще, то използването му в бъдеще ще се ограничи само до зимните  и ще направи търсенето му неустойчиво, съобщава dw.de.

газ
въглища
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева