Датчаните се възпротивиха срещу приватизация на енергийната държавна компания

Почти 200 хил.души се подписаха в петиция срещу продажбата на акции от държавната енергийна компания на консорциум начало с Goldman Sachs, съобщи BBC News на 31 янураи. Питецията е публикувна в интернет.

Правителството смята да продаде 19% от акциите на Dong Energy,  срещу които да набере средства за развитието на компанията. Стойността на сделката може да е до половин милиард долара. В последния ден на януари агенция Блумбърг публикува данните от социолигическо допитване, според което 68% от датчаните са против приватизацията на Dong Energy. Особено безпокойство сред гражданите предизвиква възможността Goldman Sachs да влияе върху управлението на компанията и да блокира част от решенията.

Управляващата лявоцентристка парламентарна коалиция на Дания на 30 януари беше напусната от шест министри от Социалистическата народна партия. Те хвърлиха оставките си в знак на протест срещу сделката с Goldmаn Sachs. Въпреки това от парията заявиха, че ще окажат поддръжка на правителството по други въпроси. 

От страна на Goldman Sachs в подготвяната сделка ще участва европейското подразделение – New Energy Investment. Американската кредитна институция се поддържа от два датски пенсионни фонда – ATP и PFA. Те ще получат 4,9 и 1,8% съответно от акциите на Dong Energy.

За реструктриранто на енергетиката беше съобщено през февруари 2013 г. Компанията очаква намаляване на разходите с 20%. Освен това Dong  Energy смята да продаде активи за 1,8 млрд. длара.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари