Дания остава без дългове

Дания погасява днес последният си кредит в чуждестранна валута на стойност 1,5 млрд. долара. Страната на практика приключва с валутните си задължения за пръв път от 183 години.

„Правителството не е имало нужда от привличане на валутно кредитиране и заемите постепенно са погасени“, се казва в съобщение на Националната банка на Дания.

Както пише датското издание Altinget, погасяването на такъв кредит не означава, че правителството на Дания ще остане без дългове: властите пускат облигации, номинирани в датски крони за покриване на дефицита на държавния бюджет и за други цели.

В края на 2016 г. дълга на правителството на Дания в национална валута е било 635 млрд. крони (92 млрд. долара). Отношението на общия дълг към БВП в Дания е едно от най-ниските в Европа – 38%, с очакване за спад до 36%, сочат данните на Европейската комисия.

Данните на датската централна банка показват, че за последен път централното правителство е погасило всичките си валутни кредити през 1894 г., когато дългът в чуждестранна валута е бил около 1% от БВП. Страната е увеличила външният си дълг по-рано през 1757 г., когато е получила кредит от 500 хил. долара от Германия и Нидерландия.

Точните данни за външния дълг през последните няколко десетилетия не са много, но Министерство на финансите е установило, че за последен път Дания не е имала задължения в чуждестранна валута от 1834 г.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари