НАЧАЛО » свят

Гюнтер Йотингер: Азербайджан чрез Южния газов коридор може да удовлетвори 10-20% от търсенето на газ в Европа

fb
3E news
fb
03-06-2014 06:59:00
fb

„Азербайджан се прояви като надежден партньор”. Както съобщава АПА-Экономикс, това е съобщил заместник-министъра на петрола и енергетиката на Норвегия К.Фостерволд при откритиването на XIX Международна конференция „Нефт и газ на Каспийския регион”. К.Фостерволд е отбелязал, че те подкрепят дейността на Азербайджан за прозрачността.

Според изданието след това е било прочетено писмо на комисаря по енергетикаат Гюнтер Йотингер. В писмото се казва, че при реализацията на проекта „Южен газов коридор” е постигнат напредък.

„Предстоят още значителни стъпки по доставката до 2019 г. на азербайджански газ за Европа. „Южният газов коридор” има голямо значение за енергийната сигурност на Европа. Европа се нуждае от 550 млрд.куб метра газ ежегодно. Азербайджан чрез „Южния газов коридор” може да удовлетвори минимум 10% и максимум 20% от търсенето на газ в Европа. Ние поддържаме преговори с Туркменистан за Транскаспийския тръбопровод. Ние сме оптимистично настроени към по-нататъшно сътрудничество”, се отбелязва в цитираното писмо.

Генералният директор на ВР Робърт Дадли е отбелязал, че благодарение на мъдростта на Гайдар Алиев компанията (BP) е подписала „Договорът на века”, а Азербайджан е станала водеща нефтогазаво страна.

„Ние преди 20 години подписахме „Договорът на века”. Той е изгоден не само за Азербайджан, но и за ВР. Ако нямаше поддръжката на президента Илхам Алиев и на ГНКАР (Държавната нефтогазова компания на Азербайджан)  днешните успехи не биха били възможни – изградена е инфраструктура, в Каспийско море са построени големи платформи”.

Робърт Дадли е отбелязал също така, че от находищета Азери-Чираг-Гюнешли към световния пазар са изпратени 2500 танкера. „В края на миналата година ВР и ГНКАР осъществиха нови дейности по утвърждаване на вторият стадий от разработката на находището „Шах Дениз”. За подводен добив  ще се използва нова техника. За „Южния газов коридор” ще бъде построен тръбопровод от 3500 км, което е два пъти по-дълга тръба от нефтопровода „Баку-Тбилиси-Джейхан”. В резултат ще се открият нови работни места”.

Южен газов коридор
Шах Дениз
ВР
Азербайджан
По статията работи:

Маринела Арабаджиева