Гърция става „най-важният център за алтернативни доставки на газ“ в Югоизточна Европа

Енергетика / Свят
Георги Велев
1036
article picture alt description

След като Трансадриатическият тръбопровод (TAP) заработи през миналия месец, гръцки служител заяви, че страната му се е превърнала в най-важния център за доставки на газ от източници, различни от Русия в Югоизточна Европа. Това се случва и благодарение на гръцките терминали за LNG.

Костис Хацидакис, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, приветства началото на дейността на ТАР и заяви, че чрез DEPA, компанията за доставка на природен газ в Гърция, страната ще започне да получава газ от Азербайджан до края на годината.

„Очакваме с нетърпение началото на доставката на търговски количества газ за гръцкия пазар и по-специално за DEPA съгласно съществуващия договор за доставка на газ от находището Шах Дениз до края на годината“, каза Хацидакис, цитиран от Euractiv. Tой добави, че с този газопровод, в комбинация с други проекти като гръцко-българския газопровод IGB и терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция става най-важният транзитен център за транспортиране на алтернативни източници на природен газ в Югоизточна Европа.

Хацидакис припомни, че изборът на маршрута на Южния коридор през Гърция и TAP е направен от консорциума Шах Дениз през юни 2013 г. под управлението на правителството на Нова демокрация, водено от премиера Антонис Самарас.

Това изявление може да се тълкува като комплимент за неговата политическа партия, но трябва да се отбележи, че по време на правителството на Самарас, което беше под натиск да продаде държавни активи, две големи гръцки газови компании, предлагани за продажба, бяха цели за придобиване на Русия. В крайна сметка до сделка така и не се стигна.

След това Гърция промени своя геостратегически курс под управлението на лявото правителство на Сириза на Алексис Ципрас, на фона на сближаването между Русия, традиционен православен приятел на Атина, и нейния неприятел Турция. И двете основни политически партии в Гърция най-накрая избраха да изиграят американската карта, която настоява силно за енергийни източници и диверсификация на инфраструктурата, далеч от руските интереси.

Желан от Русия, DESFA в крайна сметка бе продадена на европейски консорциум, като гръцката държава запазва миноритарен дял. DEPA, основната гръцка публична газова компания, сега е разделена на две (търговска и инфраструктурна компания) и е обявена за продажба през следващите месеци.

„Това е исторически момент както за гръцкия, така и за регионалния енергиен пазар, тъй като Националната газова система е взаимосвързана с един от най-големите газови пазари в Европа, този на Италия, също свързан със Северна Европа чрез Швейцария и Германия. Така се надгради и ролята на Гърция в регионалния енергиен пейзаж “, каза DESFA при стартирането на TAP.

Компанията потвърди, че връзката на тръбопровода TAP с гръцката преносна система за природен газ е завършена, което позволява незабавното снабдяване и прехвърляне на допълнителни количества газ на гръцкия пазар, за да отговори на нарастващото вътрешно търсене.

Но Гърция залага и на удвояване на капацитета на TAP. През 2021 г. ще бъде извършен пазарен тест за удвояване на транспортния капацитет на тръбопровода TAP до 20 милиарда кубически метра годишно. Това обяви управляващият директор на тръбопровода TAP Лука Шипати на гръцката икономическа среща на върха на 3 декември.

Домакин на срещата бяха известни американски лектори, действащи по ключови проблеми, които свързват двете страни на Атлантическия океан. Шипати заяви, че с 10 млрд. куб. м газ, които TAP първоначално ще пренася, газопроводът може да задоволи около една трета от търсенето на газ в България, както и една четвърт от гръцкото потребление (1 млрд. куб. м). Тръбата може да задоволи и около 12% от италианското търсене на газ (8 млрд. куб. м).

Той подчерта, че TAP ще подкрепи и пазарната интеграция в Югоизточна Европа чрез взаимовръзки с ключови енергийни инфраструктури, като IGB (Интерконектор Гърция България) или IAP (Йонийско-Адриатическия газопровод), като същевременно активно допринася за глобалната си цел за намаляване на въглеродните емисии. тъй като позволява въвеждането на по-чист енергиен източник.


Вижте още:

 Производството и доставките на линейни тръби за газовата връзка с Гърция приключват до края на месеца

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща