НАЧАЛО » свят

Гърция продава оператора на електропреносната си мрежа

fb
3E news
fb
07-02-2014 11:15:00
fb

Гръцкият парламент прие в четвъртък закон, който позволява да се приватизира оператора електропреносната си мрежа ADMIE с цел да се привлекат инвестиции и да се осигури непрекъснато електрозахранване на туристически острови като Санторини и Крит. За закона гласуваха 150 депутати в 300-местния еднокамарен парламент, 120 депутати бяха против, предаде БГНЕС.

Законът позволява на потенциалните инвеститори да придобият 66 процента от акциите на ADMIE, управляващ около 11 000 км високоволтови линии за пренасяне на електроенергията в страната. Продажбата на оператора не е част от задълженията на Гърция към международните кредитори срещу многомилиардния пакет от заеми. Въпреки това Атина трябва да се съобрази с енергийните закони на ЕС, които изискват разделяне на държавната енергийна компания от оператора на енергийната мрежа. Министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Маниатис заяви пред гръцките депутати, че страната не може да си позволи да инвестира 2,5 млрд. евро, необходими за разпространение на мрежата на островите и изграждането на допълнителни захранващи линии за свързване с енергийната мрежа на съседни страни като Италия.

Гръцки острови като Санторини нямат връзка с електрическата мрежа и зависят от замърсяващи въздуха електроцентрали, работещи с мазут. През август миналата година, в резултат на пожар в такава електроцентрала Санторини няколко седмици трябваше да понася сериозни прекъсвания на електрозахранването. По това време на острова почиваха 120 000 туристи, които загубиха възможността да използват климатици в жегата. На туристическата индустрия се дължат около 15 на сто от БВП на Гърция.

Гръцки опозиционни партии и синдикални организации се противопоставят на продажбата на оператора на мрежата, опасявайки се, че ще последва пълна приватизация на Държавната електрическа корпорация ДЕИ, която вече притежава 100 процента от акциите на ADMIE. Основната опозиционна партия в коалицията на левите радикални сили СИРИЗА обеща да се откаже от продажбата, ако дойде на власт. ADMIE се очаква да бъде продадена в края на тази година.

Гърция
приватизация
преносен оператор
По статията работи:

Георги Велев