НАЧАЛО » свят

Гърция призова за евро-натиск върху Турция да спре провокациите в Средиземно и Егейско море

Анкара създава криза в региона, включително с незаконната си дейност срещу проучванията за нефт и газ в региона

fb
3E news
fb
26-03-2018 03:35:00
fb

Очакванията са за много трудни преговори във Варна, а един от проблемните въпроси се очертава енергетиката.  Атина призова днес ЕС да упражни политически и дипломатически натиск върху Турция, за да прекрати незаконната си дейност в Егейско и Средиземно море, пише Ekathimerini. Провокативните действаия на Анкара са насочени напоследък и към спъване на проучванията край Кипър за нефт и газ.

Коментирайки днешната среща на високо равнище във Варна между председателите на ЕК и на Съвета на Европа Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, прессекретарят на гръцкото правителство Димитрис Цанакополус заяви, че провокациите на Турция и нейната агресивна риторика подкопават регионалната стабилност.

„Турция трябва да се завърне на пътя на закона и разума и мисля, че това ще бъде целта на Юнкер във Варна. Ние очакваме да видим и позицията на Ердоган“, допълни той.

„За нас е важно ЕС да упражни политически и дипломатически натиск върху Турция, за да може тя да промени поведението си и повече да не причинява проблеми в региона“, допълни Цанакополус. „Важно е Европа да представи единна и решителна позиция“, заключи той.

 По-рано днес преди заминаването си на срещата на високо равнище ЕС-Турция във Варна президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че турските власти ще напомнят на Европа, че Турция няма да търпи двойни стандарти в отношенията си с ЕС, пише Daily Sabah.

Обръщайки се към репортери на истанбулското летище „Ататюрк“ Ердоган заяви, че членството в ЕС е все още стратегическа цел на Турция и правителството ѝ се стреми да продължи преговорите за присъединяване. Той отбеляза, че Турция ще представи позициите си пред ЕС по време на срещата, че препятствията пред нейното членство трябва да бъдат вдигнати.

Ердоган подчерта, че ЕС не е спазил обещанията си да предоставя средства за мигрантите на турска територия и да предостави визова либерализация на турските граждани и че този въпрос също ще бъде обсъден на срещата.

Той допълни, че Турция очаква безрезервна подкрепа от ЕС в борбата срещу тероризма.

През изминалата седмица турският президент заяви, че позициите на Европа към Турция са далеч от добри, особено по отношение „на терористичните организации“, които извършват широка дейност в страните членки на ЕС. Той посочи, че Европа дава безплатно оръжие на тези, които се борят срещу страната му.

среща ЕС - Турция
Гърция
незаконни действия
Анкара
Средиземно море
Егейско море
проучване за нефт и газ
По статията работи:

Галина Александрова