НАЧАЛО » свят

Гърция получи данните от находищата за нефт и газ

fb
3E news
fb
31-01-2014 11:27:00
fb

Гърция получи пълните данни от проучванията за находищата на нефт и газ в Йонийско море и южната част на остров Крит. Скоро информацията ще бъде предоставена на международните петролни компании. Това съобщиха на 30 януари министърът на външните работи на Гърция Евангелос Ванизелос и на околната среда и енергетиката Янис Маниатис. Първите данни от сеизмичните изследвания, които бяха проведени от норвежката компания PGS станаха известни още през юли 2013 г., но за обработката им е необходима половин година.

„Важното е, че в два много големи района на Йонийско море и в южната част на остров Крит в съответствие с научните данни и международните стандарти има геоложки структури, подобни на такива, каквито има в региони богати на въглеводороди – нефт или природен газ. В тази връзка сме разумно оптимистични. Ние не може сега да дадем по-конкретна оценка, но може да твърдим, че усилията си заслужават”, каза Ванизелос.

Министърът на енергетикана Маниатис съобщи, че правителството е получило в сряда пълната база данни с всички научни изводи. „След обработка на данните от норвежката компния PGS ние ще получим потвърждение за съществуването на въглеводородни находища. През следващите 3-4 месеца данните, които гръцкото правителство получи за ползване за пръв път, ще бъдат обработени от норвежката компания PGS и френския държавен институт BEICIP заедно с гръцки учени, така че в края на първата половина от тази година ние ще имаме възможност да започнем лицензиране от 10 до 15 участъка, каза министъра.

Той добави, че данните ще бъдат отворени за петролните компании.”През първата половина на годината ние ще привлечем големи компании, които изразяват заинтересованост”, каза министъра.

Управляващите в Гърция съобщиха през миналата година за открити находища от нефт и газ. В началото на декември 2012 г. Deutsche Bank излезе с коментар, че тяхната разработка ще донесе на икономиката на Гърция доходи от 427 млрд.евро, или около 214 млрд.евро чиста печалба (107% от БВП) и може да реши финансовите проблеми на страната, припомня РИА Новости.

нефт
газ
находища
Гърция
По статията работи:

Маринела Арабаджиева