НАЧАЛО » свят

Гърция пое за пети път ротационното председателство на ЕС

Страната застава начело на съюза в условията на незапомнена криза и орязан административен бюджет от 50 млн. евро

fb
3E news
fb
08-01-2014 06:36:00
fb

На официална церемония в Атина Гърция пое официално за пети път ротационното 6-месечно председателство на Европейския съюз. Южната ни съседка поема кормилото на общността в условията на безпрецедентна в историята й икономическа криза.

Въпреки това Атина отказа предложението на Европейската комисия да се откаже от ротационния си ред по финансови съображения. В същото време обаче управляващите в Гърция отделиха най-ниския досега в практиката на ЕС председателски бюджет за административни разходи от само 50 млн. Атина обещава председателството й да бъде евтино, но ефективно, затова функциите му ще са съсредоточени само в една единствена административна сграда в гръцката столица и с много орязан в сравнение с предишни години персонал.

Гръцкото председателство ще се увенчае с успех, изрази увереност председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в интервю за националната агенция АНА-МПА. Според него това е шанс за страната да покаже на света, че не само е способна да управлява кризата, но и че винаги ще допринася за реализацията на европейския експеримент.

Гръцкото председателство ще се опита да се справи по начин, който да даде резултат, заяви пък гръцкият зам.-министър на външните работи Димитрис Куркулас преди церемонията, предаде БНР. Сред най-важните цели на това председателство е разширяването на ЕС към Западните Балкани, защото това е въпрос от стратегическо значение за общността и особено за Гърция, подчерта Куркулас.

„Знаем добре за разочарованието на България и Румъния с отсроченото им приемане в Шенген, но това е чувствителен въпрос не само в тези две държави. Ще подберем момента, в който да поставим въпроса в дневния ред на съвета, когато могат да бъдат постигнати положителни резултати.“ Това заяви още външният зам.-министър на южната ни съседка и допълни, че това е свързано с процедурата по механизма за сътрудничество и оценка на ЕК.

Приоритет на председателството ще бъде по-големия икономически растеж, както и справянето най-вече с младежката безработица,обяви вицепремиерът и министър на външните работи Евангелос Венизелос. "Ще работим в тясно сътрудничество с Европейската комисия и Европейската централна банка, за да постигнем напредък по темите за безработицата и икономическия ръст. Нужни са нови модели за повишаване на ръста и конкурентоспособността, както и начини за преодоляване на рецесията в Европа", каза той.

Другите акценти в работата на председателството през следващите 6 месеца са свързани с овладяване на безработицата и нелегалната имиграция. Атина настоява за европейска помощ към страните с външна граница на ЕС.

Заради финансовата криза гръцкото председателство ще трябва да работи в обстановка на нарастващ евроскептицизъм сред населението, коментира за БНР социологът от Атинския университет проф. Георгиос Плиос. Според него гръцкото председателство има значение повече за другите страни в ЕС, отколкото за самата Гърция. Гърците трябва да се справят с ежедневието, което е много, много мрачно", допълни социологът.


Властите в Атина въведоха извънредни мерки за сигурност по време на официалните целемонии по поемане на председателството с 18-часова забрана за протести в центъра на столицата. Екипи на службите за борба с безредиците, топспециалисти срещу тероризма и над 2000 силно въоръжени полицаи охраняват гръцкия мегаполис. Всички опозиционни партии изразиха възмущение от забраната на протестите и отказаха участие в официалната церемония. Лидерът на партията „Независими гърци" прикани еврокомисарите да видят „резултатите“ от своята политика в крайните квартали на Атина.

Тази вечер европейския политически елит ще се срещне с Президента на републиката и Вселенския патриарх Вартоломей.

 

 

Гърция
гръцко председателство на ЕС
официална церемония
ротационно председателство на ЕС
бюджет
По статията работи: