НАЧАЛО » свят

Групата компании ASE ще проведе стрес тестове на Беларуската АЕЦ по европейска методика в съответствие със стандартите на МААЕ

fb
3E news
fb
11-08-2016 12:46:00
fb

Групата компании ASE планира до края на 2016 г. в строящата се Беларуска АЕЦ да проведе стрес тестове по европейска методика в съответствие със стандартите на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ).

Подобни стрес тестове, започнали от 2011 г. - след събитията в АЕЦ „Фукушима“, се провеждат във всички ядрени обекти, както на работещи, така и на изграждащи се АЕЦ. Заедно с проектния институт „Атомпроект“ - компанията, разработила проекта за АЕЦ с реактор ВВЕР-1200, в стрес тестовете ще вземат участие и разработчика на реакторната установка ОКБ „Хидропрес“ и специалистите от Курчатовския институт в Русия.

За провеждането на стрес тестове в Беларуската АЕЦ ASE прави опити да привлече една от водещите европейски организации, която е специализирана в комплексен анализ на безопасността на ядрените централи в съответствие с постфукушимските изисквания за безопасност, но в момента не може да бъде назовано името й, защото се провеждат преговори.

В началния етап на проектирането „Атомпроект“ разработи за Беларуската АЕЦ предварителна обосновка на безопасността, в която се съдържа необходимата информация за провеждане на плановите дейности по стрес тестовете. В основата на препоръките за провеждане на стрес тестове за Беларуската АЕЦ стои Европейската спецификация за провеждането на стрес тестовете, разработена от Европейската комисия и ENSREG.

„Атомпроект“ предстои да проведе дейности по подготовката на допълнителна оценка на безопасността на АЕЦ при възникване на екстремни външни въздействия, превишаващи пределните параметри, заложени в проекта. Заедно с това специалистите от Института ще анализират повишаването на устойчивостта на бъдещата централа към непредвидени аварии, предизвикани от екстремни външни въздействия. В частност ще бъдат прогнозирани последствията от такива природни фактори като съчетаване на земетресения, наводнения, екстремни условия на времето и външни въздействия.

Отделен раздел от документацията след провеждането на стрес тестовете ще бъде посветен на устойчивостта на системите на Беларуската АЕЦ при загуба на функцията безопасност – като спиране на електроснабдяването (пълна липса на външно електроснабдяване за 72 часа) и загуба на способността за отвеждане на остатъчното топлоотделяне от реактора и от басейна за съхранение на отработено ядрено гориво (за 72 часа).

След всички стрес тестове „Атомпроект“ ще издаде допълнителни препоръки за експлоатацията на АЕЦ и за повишаване на устойчивостта й към екстремни външни въздействия.

Беларуската АЕЦ се изгражда в района на Островец в Беларус по руски проект с реактори ВВЕР-1200. Всеки от двата реактора ще бъде с мощност от 1200 мегавата. Поръчител на проекта е РУП „Белорусская атомная электростанция“, а основен изпълнител е руската „Атомстройекспорт“, част от държавната корпорация „Росатом“.

 

Групата компании АSE е създадена при формиране на инженеринговото подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ чрез обединяване на три водещи компании от отрасъла – АО „НИАЕП“, АО АСЕ, АО „Атоменергопроект“ и АО „Атомпроект“.

АSE е един от лидерите в световния ядрен инженерингов бизнес, като заема повече от 30% от световния пазар по изграждане на АЕЦ. Представителствата и оперативните офиси на АSE действат на територията на 15 държави в света. Почти 80% от поръчковия портфейл на компанията идва от проекти зад граница.

Освен това АSE реализира проекти за строителството на обекти за третиране на радиоактивни ядрени отпадъци и отработено ядрено гориво, обекти в сферата на топлоенергетиката и оказва пълния спектър от услуги за договори за инженеринг, реализация и строителство, управление на проекти и услуги за всякакви сложни инженерни обекти.

АSE разработва и активно внедрява иновационна система за управление на проекти за изграждане на сложни инженерни обекти - Multi-D, която позволява по-ефективно да се управляват параметри като бюджет, срокове, качество. Компанията се ръководи от доктора на икономическите науки Валерий Лимаренко.

 

Атомпроект
ОКБ Хидропрес
МААЕ
Беларуска АЕЦ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева