НАЧАЛО » свят

Грузия ще строи газохранилище за синьото гориво от „Шах Дениз“

fb
3E news
fb
14-08-2017 02:10:00
fb

В подземното газохранилище, което ще бъде построено в Грузия на находището Южен купол до Сам Гори ще се съхранява природен газ от азербайджанското находище „Шах Дениз“, съобщава азербайджанското издание Trend, позовавайки се на министъра на енергетиката на Грузия Иля Елошвили.

„Грузинската нефтогазова корпорация (GOGC)  планира да построи газохранилище на изтощеното нефтено находище в страната. Този проект е стратегически за правителството и GOGC, тъй като в настоящия момент Грузия няма газохранилище. Строителството на газохранилището е свързано с плановете на консорциума „Шах Дениз“ за увеличение на добива до 26,1 млрд. куб м към 2021 г. Това ще утрои количествата природен газ, експортирани през територията на Грузия и ще увеличи изгодата за GOGC от договорите за преработка, съхранение и транспортиране“, заявява министъра в интервю за изданието.

По думите на Елошвили, проектът за газохранилище гарантира своевременните доставки на газ за потребителите, особено в критични ситуации, както и значително подобряване на енергийната сигурност на Грузия. Това от своя страна ще осигури възможност за отстраняване на сезонния дисбаланс между предложенията и търсенето на газ в страната и ще осигури създаване на конкурентоспособен газов пазар в Грузия, а също така и интеграция на местния пазар към европейските газови пазари.

Изданието припомня, че на 14 юли Грузинската нефтогазова корпорация обяви открит международен търг за газохранилището.
По-рано шефът на SOCAR  Energy Georgia Махир Мамедов каза, че участие в търга ще вземе и азербайджанската SOCAR.
Плановете са строителството на подземното газохранилище да започне през 2018 г. На първия етап на строителството ще бъдат пробити два оценъчни кладенеца. След завършване на строителството, което се очаква през 2021 г. в структурата ще може да се съхраняват между 210 – 280 млн. куб м газ..
Към настоящия момент стойността на проекта се оценява на сумата от около 270 млн. долара.

Грузинската нефтогазова корпорация (GOGC)
Грузия
газохранилище
SOCAR
находище Шах Дениз
По статията работи:

Маринела Арабаджиева