НАЧАЛО » свят

Големите нефтогазови компании плащат по 0,11 долара за барел на ОАЕ

fb
3E news
fb
10-01-2014 06:30:00
fb

Големите нефтогазови компании - Exxon Mobil, BP, Royal Dutch Shell и Total сега трябва да плащат по 0,11 долара за барел за марката Murban от Обединените арабски емирства (ОАЕ) във връзка с изтичането на действието на 75-годишното споразумение за партньорство с държавната Abu Dhabi National Oil Co. (ADNOC), съобщава Прайм, позовавайки се на Bloomberg.

В сряда, 8 януари ADNOC притежаваща 60% от акциите от съвместното предприятие ADCO съобщи, че получава пълен контрол над разработваните находища, добивът от които (1,6 млн.барела на ден) съставлява почти половината от общия обем на добив в ОАЕ. Exxon Mobil, BP, Royal Dutch Shell и Total притежават 9,5% в предприятието.

В резултат годишният обем на добив на всяка от компаните ще спадне с приблизително 150 хил. барела на ден, а приходите – с 50 млн.долара годишно, прогнозира анализаторът от Deutsche Bank AG Лукас Херман.

До сключването на ново споразумение за партньорство  Exxon Mobil, BP, Royal Dutch Shell и Total планират да подпишат шестмесечни договори за доставка на петрола от сорта Murban.

Освен на съществуващите партньори ADNOC разглежда заявките и на други чужди компаии. Energy Intelligence Group, сред претендентите за получаването на права за разработката на находищата на ОАЕ са руската „Роснефт”,  Japan Oil Development Co., China National Petroleum Corp., Statoil ASA и Occidental Petroleum Corp.

петрол
ОАЕ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева