НАЧАЛО » свят

Главният икономист на МАЕ призова петролните компании да инвестират в нови проекти

fb
3E news
fb
28-11-2014 06:17:00
fb

Главният икономист на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол призова производителите на петрол да увеличат инвестициите в нови проекти. По думите му това е необходимо, за да се удовлетвори търсенето, което според очакванията ще нарасне. Бирол смята, че развитието на нови нефтодобивни проекти ще даде възможност за избягване на скока на цените през следващите години.

 

По време на представяне на годишния доклад на МАЕ в Мадрид Бирол отбеляза, че спадът на цените на петрола поставя под съмнение възможността за недостатъчно предложения, но заради бавното развитие на петролните проекти трябва да се предприемат действия.

 

Ние не трябва да игнорираме призивите, с които ще се сблъскаме в (недалечно) бъдеще, отбеляза главният икономист на МАЕ. „Това е трудно да се осъзнае в контекста на намаляване на цените, но ние трябва да инвестираме сега“, добави той.

 

В петък, ден след решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да не намалава квотите за добив, сериозното падане на цените доведе до намаляване на котировките на акциите на петролните и газови компании. В сутрешните часове цената на Brent падна до най-ниското низо за последните 4 години, а ден по-рано – в четвърък цените загубиха около 7%, въпреки че в петък леко се повишиха, отбелязва Dow Jones Newswires.

МАЕ
Фатих Бирол
инвестиции
петрол
пазари
цени
По статията работи:

Маринела Арабаджиева