Герхард Шрьодер и Александър Новак са сред номинираните за съвета на директорите на „Роснефт“

Правителството на Русия е издигнала три кандидатури за съвета на директорите на „Роснефт“ в качеството на представители на страната, в това число и министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, а също така и четири кандидатури за независими директори, включително ексканцлера на Германия Герхард Шрьодер, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на руското правителство.
Кандидатури за съвета на директорите са издигнати и за помощника на президента на Русия Андрей Белоусов и председателя на „Роснефт“ Игор Сечин.
Като независими директори, освен Шрьодер са предложени бившият ковчежник на компанията ExxonMobil Доналд Хъмфриз, управляващият директор на компанията Nord Stream AG Матиас Варниг и професор Олег Вьюгин, съобщава ТАСС.
В края на юли бе съобщено, че „Роснефт“ ще проведе извънредно събрание на акционерите на 29 септември в Санкт Петербург, на което в частност ще се обсъдят и въпросите за изплащането на дивиденти за първото полугодие на 2017 г. и за избиране на членове на съвета на директорите на компанията.
Сега в съвета на директорите на „Роснефт“ влизат 9 души. В този състав не влязоха министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, както и председателят на управителния съвет на Газпромбанк Андрей Акимов, които бяха заменени от представители на новия акционер на „Роснефт“ - QHG Oil Ventures (контролира се от Glencore и Qatar Investment Authority).
Както заяви обаче Сечин, „Роснефт“ вече е предложила разширяване на броя на съвета на директорите от 9 на 11 души и „ще чака връщането на министъра в органите за управление“.
Основен акционер на „Роснефт“ е държавната „Роснефтега“, която държи 50% плюс 1 акция. Втори по дял акционер е британската компания ВР – 19,75% . Останалите 19,5% се държат от Glencore и Qatar Investment Authority, информира ТАСС.
Припомняме, че Герхард Шрьодер оглавяваше Германия от 1998 до 2005 година, когато отстъпи властта на Ангела Меркел.
В момента той е председател на съвета на акционерите на консорциума Nord Stream,  оператор на руския газопровод „Северен поток“ през Балтийско море до Германия.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари