НАЧАЛО » свят

Германия се опасява от прекратяване на доставките на петрол от Русия

fb
3E news
fb
11-03-2014 02:30:00
fb

Немските икономически кръгове се опасяват, че руското ръководство в отговор на възможните санкции, за кито лобира САЩ  ще прекрати доставките на нефт и газ, съобщава Der Spiegel.

Русия е най-големият доставчик на нефт за Германия. Над 35% от нуждите на германската държава от „черно злато” се покриват руските доставки. Втора по внос е Норвегия, а трета – Великобритания.

Почти 40 от немския внос на газ се пада на Русия, а почти половината от газа се доставя в Германия чрез транзит през Украйна. Критиците на германското правителство неведнаж са предупреждавали за опасността от извънредната зависимост от вноса от един единствен доставчик, но нищо в този аспект не се е променило.

Втора по обем на доставките на газ за Германия е Норвегия с дял от около 30%, а трета Нидерландия, който доставя около 25% от потребяемия газ.

Накратко в средносрочна перспектива Германия би могла да компенсира загубите, защото благодарение на относително топлата зима разходите за газ са били в границите на нормалното, а в подземните газохранилища има около 20% от годишните резерви. В по-далечно бъдеще обаче за немските предприятия ситуацията би била тежка, пише портала на Нефт Росии.

Германия
нефт
газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева