НАЧАЛО » свят

Германия се готви за предсрочна затваряне на ТЕЦ на въглища

fb
3E news
fb
03-10-2016 03:25:00
fb

Възможно е 25% от централите, които работят на въглища в Германия да бъдат затворени предсрочно. Това може да стане реалност, ако операторите се откажат от растящите разходи за модернизиране на остаряващите електроцентрали. Компанията Steag GmbH, пети по големина производител на електроенергия в Германия разглежда затваряне на поне пет от 13 въглищни централи.
Рентабилността на немските централи на въглища е до най-ниското ниво през последните пет години, затова други производители може да последват Steag, което ще доведе до намаляване на излишъка от генериращи мощности, което се усложнява и от увеличаване на използването на възобновяеми енергийни източници.
Цените на немската енергия спадат рязко (сегашните данни са най-ниските за последните десет години), докато стойностите за гориво през тази година са нараснали. Така например стойността на въглищата е нараснала много по-бързо от тази на природния газ. Това от своя страна е стимулирало скок от 15% на производството от газови мощности, в сравнение с понижението от 16% при въглищните. ТЕЦ, работещи с антрацитни въглища съставляват около 18% от общия показател на страната.
В допълнение, при закриването на електроцентралите на Steag, RWE AG, най-големият производител на електроенергия в Германия реши да затвори въглищните си блокове  Voerde A и B Voerde през април следващата година.

ТЕЦ на въглища
Германия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева