НАЧАЛО » свят

Германия сваля твърдите цени от ВЕИ, препоръчва определяне на цената от пазара

След 10 г. почти половината електроенергия в страната ще се произвежда от ВЕИ

fb
3E news
fb
01-06-2016 01:42:00
fb

Според нов законопроект, през 2025 г. 40-45% от енергията в Германия ще се произвежда от възобновяеми източници.

В Германия постигнаха съгласуване на основните принципи за реформа на законодателството за възобновяемите източници на енергия, като след седмица те може да бъдат приети, отбелязват местни медии. В резултат на интензивни преговори в нощта срещу 1 юни правителството на Германия и премиерите на 16-те федерални окръга успяха да съгласуват основните принципи по планираните реформи в законодателството за възобновяемите източници на енергия. Канцлерът на страната Ангела Меркел заяви, че „окончателно съгласие“ засега не е постигнато, но подчерта, че „вече е измънат 90% от пътя“.

Ориентирите са ясни“, добави Меркел, пояснявайки, че участниците в срещата са се съгласили през 2025 г. дела на възобновяемата енергия да достигне до 40 – 45%- Те са подкрепили също така и предложението на правителството на Германия за въвеждане на търгове за производството от възобновяема енергия, вместо установяването на твърди и гарантирани изкупни цени от тези енергиносители. Министърът на икономиката на Германия Зигмар Габриел се е съгласил на това, като е отбелязал, че „в бъдеще цените ще се формират не от бундестага, а от пазара“.

Страните засега не са постигнали съгласие за по-нататъшното развитие на енергията от биомаса и за детайлите по развитие на електромрежата и разпределението на енергия, добивана с помощта на вятъра. Въпреки това очакването е, че правителството на Германия ще приеме ново законодателство за възобновяемите източници на енергия на 8 юни.

С новия проект се правят някои съществени изменения на регулаторната рамка, обяснява в прегледа на новото германско законодателство и Института за енергиен мениджмънт (ЕМI).

Основна такава е съкращаването на регулаторния период от пет на четири години, съчетано със задължение за подобряване на предварително идентифицираната ниска ефективност за три, вместо за пет години.

В допълнение, от министерството заменят съществуващата методология за признаване на инвестициите направени през регулаторния период от разпределителните системни оператори, включваща коефициентът на разрастване и самите инвестиции, с така нареченото „съгласуване на капиталовите разходи“. По този начин, базата на активите на мрежовите оператори се актуализира всяка година, с цел своевременно отразяване на новите инвестиции и отчислените активи.

Също така, „съгласуването на капиталовите разходи“ премахва и частично неутрализира закъсненията, както при признаването на новите активи, така и при отчитането на намаляващата стойност на активите. Чрез проекта на заповед „BMWi“ предлага и някои по-незначителни промени, в т.ч. въвеждането на бонус за разпределителните дружества, постигнали изключително висока ефективност, като прага за прилагане към „малките“ разпределителни компании на опростен механизъм за отчитане на ефективността остава същия, въпреки първоначално обявените планове за неговото понижаване.

Срокът за коментари от заинтересованите страни беше 03.05.2016 г. Няколко браншови организации и федерални провинции вече са изразили недоволство от промените, което означава, че най-вероятно по заповедта ще бъдат правени още промени, уточняват от EMI.

 

 

Германия
ВЕИ
ново законодателство за ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева