НАЧАЛО » свят

Германия не е изпращала заключения по темата „Северен поток 2“, според икономическото министерство на страната

fb
3E news
fb
19-01-2018 12:58:00
fb

Германия не е изпращала до Брюксел никакви заключения на тема Газова директива или „Северен поток 2“. Това е съобщил за DW представител на министерство на икономиката и енергетиката на Германия. Така ведомството реагира на публикацията в руския вестник „Ведомости“ , озаглавена „Немците се борят за „Газпром“, публикувана на 18 януари, съобщава Финмаркет. Твърдението на изданието за това, че Германия е изпратила юридическо заключение до Европейската комисия по проекта за поправка на Газовата директива са „неточни“, съобщава Министерство на икономиката на Германия.

Смята се, че планираните поправки в Газовата директива  (немското съкращение на документа – 2009/73/EG) могат да окажат непосредствено влияние върху осъществяването и условията за работа на проекта на „Газпром“ „Северен поток 2“ - второто разклонение на газопровода от Русия за Германия по дъното на Балтийско море,  заобикалящо Украйна и други източноевропейски страни.

„Ведомости“ цитират юридическо заключение, копие от което, според тях притежават. От поправките няма никакъв смисъл и дори ако бъдат приети, то за газовата тръба на „Газпром“ би трябвало да бъде направено изключение, тъй като решението за строителството и разходите са направени преди планираните промени в Газовата директива. Се казва в цитираното заключение.

От Министерство на икономиката заявяват, че процедурата за обсъждане на поправките по Газовата директива, предложени от Европейската комисия на 8 ноември 2017 г. предполагат, че представителите на страните – членки на ЕС ще ги обсъдят на заседание на работни групи на съвета на ЕС. От Министерство на икономиката отказват да обсъждат съдържанието, отбелязвайки само, че срещите на групите са един вид обмяна на мнения, но още не означават политически решения, отбелязва DW.

ЕК
ЕС
газова директива
Германия
Северен поток 2
Министерство на икономиката на Германия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева