НАЧАЛО » свят

Германия и Великобритания се отказват от добива на въглища

Световното търсене на въглища намалява за пръв път от две десетилетия

fb
3E news
fb
22-12-2015 08:47:00
fb

Наведнъж две каменовъглени мини в Зпадна Европа – във Великобритания и Германия прекратиха дейността си през миналата седмица. Немското оборудване се разпродава в Китай, Русия и Украйна, съобщава Deutsche Welle.

Германската мина Auguste Victoria в Рурска област е работила 116 години. След консервацията й в Германия ще останат само две действащи мини за въглища, които ще бъдат закрити през 2018 г.

Както бе съобщено, във Великобритания бе прекратена дейността на последната мина за дълбок добив на въглища в Келлингли, разположена в Йоркшир в северната част на страната. В страната продължават да работят няколко кариери за въглища. Но през 2025 г. ще бъдат изведени от експлоатация всички електроцентрали на въглища във Великобритания, които не са оборудвани със съоръжения за намаляване на изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата.

В пикът на развитие на сектора през 1920 г. във Великобритания е имало 1,2 млн.миньора. През миналата година те са били едва 4 хил., като в същото време потреблението на въглища отбелязва спад до историческия минимум – и от собствено производство и от внос. Потреблението на въглища вече е изместено от производството от ВЕИ.

Аналогична е картината и в Германия. В края на 1950 г. над 600 хил. миньора са добивали каменни въглища от 153 мини. Общто производство на въглища е достигало до 125 млн.тона годишно.

Днес потреблението е спаднало с над два пъти, още повече, че евтиният внос всяка година също се отразява на добива в страната. Германия купува гоишно над 50 млн.тона въглища от чужбина. В частност, през 2014 г. Германия е увеличила закупуването на въглища от Русия до максимума от 2006 г. Общо вносът на енергийни въглища е най-висок за този период. На мината Auguste Victoria има 3 хил.миньора, които напоследък добиват до 3 млн.тона въглища гоишно.

Сред причините за отмирането на въглищната индустрия в страните от Западна Европа са нерентабилността при добива от подземните мини по традиционен начин, а също така изтощаването на находищата и екологията.

Изгарянето на въглищата се смята за една от основните причини за изхвърляне в атмосферата на големи количества въглероден диоксид. Това от своя страна се смята за основната причина за парниковия ефект и съответно за глобалното затопляне.

Според данните на Международната агенция по енергетика, за пръв път от две десетилетия световното търсене на въглища е престанало да нараства. Страните, влизащи в ОИСР са свили през 2014 г. потреблението на този енергоносител с 47 млн.тона. Въпреки това търсенето на въглища в Индия и държавите от Югоизточна Азия продължава да расте.

Половината от произведените на планетата въглища, както и преди се потребяват от Китай, която е и една от страните с най-голям добив. Различните китайски находища използват от години немско оборудване, втора употреба.

Правителството на Германия смята, че напълно ще може да се откаже от използването на въглища през следващите 20-25 години. Сега на въглищата в Германия се падат 18% от произведената електроенергия. Основен доставчик остава Русия.
Делът на въглищата в производството на електроенергия в света намалява за пръв път от две десетилетия – с 41% сега и с очакване до 37% през 2020 г., прогнозира МАЕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

въгища
добив на въглища
електропотребление
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева