НАЧАЛО » свят

Германия засега не смята да добива газ чрез фракинг

fb
3E news
fb
04-07-2014 04:32:00
fb

Германия засега не смята да добива шистов газ чрез метода на хидравличен разрив на пластовете, известен още като фракинг. Това се казва в документ, подготвен он министъра на икономиката и енергетиката на Германия Зигмар Габриел и министъра на околната среда и строителството Барбара Хендрикс, съобщават медиите в страната.

„Прилагането на фракинга за добив на газ от шистови породи и въглищни пластове при ниво от 3 хил. метра е забранено в Германия чрез закона за регулиране на водния режим, се казва в документа. Затова тестването на тази технология трябва да става „само в случай, ако течностите, използвани за фракинг не създават заплаха за грунтовите води”, казват министрите.

Според тях „опазването и защитата на питейната вода са с абсолютен приоритет”. Въпросът за възможна отмяна на действащата забрана в Германия на добива на шистов газ чрез метода на хидравличен разрив на пластовете ще се обсъжда едва през 2021 г.

На фона на украинската криза еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер призова Германия и другите страни от ЕС да не се отказват напълно от добива на шистов газ чрез фракинг.

шистов газ
фракиг
Германия
добив на шистов газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева