„Газпром“ трябва да заплати на „Нафтогаз“ 2,56 млрд. долара

Арбитражният съд  в Стокхолм удовлетвори исканията на „Нафтогаз“ към „Газпром“ по иска за транзит на газ за сумата от 4,673 млрд. долара. Според резултатите от двете съдебни дела „Газпром“ трябва да заплати на „Нафтогаз“ 2,56 млрд. долара, става ясно от съобщение на „Газпром“.

„От заявените от „Нафтогаз“ искания за плащане на сумата от 17 млрд. долара арбитражният съд удовлетвори искания за сумата от 4,673 млрд. долара във връзка с подаването на газ за транзит до европейските потребители в по-малки количества от предвидените по договорите.

Предвид сумите, присъдени в полза на „Газпром“ по договора за доставка, арбитражът компенсира насрещни вземания, при което „Газпром“ е длъжен да заплати на „Нафтогаз“ сумата от 2,56 млрд. долара“, се казва в съобщението.

По-рано в сряда „Нафтогаз“ съобщи за окончателното решение на арбитражния съд в Стокхолм и за аналогична сума.

Стокхолмския арбитражен съд излезе с решение през декември по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз“ по отношение на договора за доставка на руски газ за Украйна. Съдът задължи „Нафтогаз“ да заплати на „Газпром“ от порядъка на 2 млрд. долара за вече доставеният газ, а също така понижи годишният обем по договорите до нивото от 5 млрд. куб м природен газ, но остави клаузата „вземи или плати“ за 80 % от това количество, тоест до 4 млрд. куб м.

Не по-малко важно е и решението на арбитражния съд в Стокхолм, с което се отклоняват исканията на украинската компания „Нафтогаз“ за увеличение на тарифите за транзит на природен газ от Русия и за изменение на договора за транзит на газ в съответствие с украинското законодателство. „Арбитражът установи, че към договора не подлежи прилагането нито на европейското, нито на украинското антимонополно законодателства“, се казва в съобщението на руския газов концерн.


Руската компания „Газпром“ и украинската „Нафтогаз Украйна“ през юни 2014 г. предявиха искания една срещу друга в Арбитражния съд в Стокхолм.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари