„Газпром“ се надява на скорошни доставки на „зелен“ LNG за Европа

Енергетика / Свят
3E news
699
article picture alt description

„Газпром“ се надява в скоро време да започне доставки на въглеродно неутрален или т.нар. „зелен“ втечнен природен газ за Европа, по думите на Павел Седов, началник на управлението за експорт на LNG към „Газпром експорт“.

„Засег в света няма много въглеродно неутрални доставки на LNG и тук ние ще направим първите си стъпки“, каза той при представяне по-рано на презентацията на Shell  на прегледа за пазара на LNG като изрази и благодарност за конструктивната работа с британско-холандската компания. „Надявам се в скоро време да доставим първата партида с въглеродно неутрален втечнен природен газ за Европа“, допълни той.

„Газпром“ разглежда и възможността за включване на водорода в газовия си профил и използването му за доставки за Европа. По думите му, като цяло компанията следи внимателно тенденциите за развитие на „зелената“ енергетика.

Компанията Sakhalin Energy, която е оператора на проекта „Сахалин-2“ е разработила стратегия за „позеленяване“ на LNG – намаляване на емисиите от парникови газове по цялата верига на доставки на втечнен природен газ, наричайки я „Екологичен LMG”, съобщи през февруари заместник-директора на компанията по производството и началник на производствения комплекс %Прогородное“ Александър Сингуров.

„Сахалин-2 е комплексен нефтогазов проект, в който „Газпром“ притежава 50 % плюс една акция -Shell – 27,5 % минус една акция, а Mitsui & Co. Ltd — 12,5%, Mitsubishi Corporation — 10%.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща