НАЧАЛО » свят

„Газпром“ разчита, че ще запази дела си в европейския внос на газ на ниво от 60%

Ако Европа има нужда, руската газова компания е готова да построи и „Северен поток 3“, по думите на Медведев

fb
3E news
fb
24-04-2018 07:54:00
fb

„Газпром“ е уверен, че неговият дял в европейския внос на газ няма да спадне под настоящото ниво, което надхвърля 60 %, заяви заместник-председателя на руската газова компания Алесандър Медведев, цитиран от руските информационни агенции.

„Ако говорим за нашия дял във вноса, то той е над 60 %. Това отразява нивото на взаимна зависимост, която постигнахме с европейските потребители. Не си поставяме целеви показатели, но понижение няма да има“, каза той в ефира на тв „Россия 24“.

Медведев съобщи, че експортът на газ от „Газпром“ ще преодолее нивото от 200 млрд. куб м през 2020 г., след като бъдат пуснати новите газопроводи от Русия за Европа и Китай.

Дейността на „Газпром“ през 2018 г. дава основание да се мисли, че ще бъде регистриран нов рекорд за експорта на газ за Европа, цитират други медии думите на Медведев от конференцията „Перспективи за енергийно сътрудничество Русия-ЕС. Газови аспекти“.  През 2016 г. „Газпром+ е увеличил доставките на газ за чужбина с 12,5 % - над 179,3 млрд. суб м, а през 2017 г. е поставен нов рекорд – 194,4 млрд. куб м.
Медведев коментира и транзитът на природен газ през Украйна. Според него прекратяването на действащите договори с „Нафтогаз“ не означават прекратяване и на транзита на газ от Русия за Европейския съюз през Украйна след 2019 г. Количествата зависят от позицията на украинските партньори, коментира той пред журналисти.

„Мога да цитирам самия себе си: аз казах, че договорът, сключен от нас за транзит до 2019 г. няма да бъде продължен. Но това не означава, че транзит няма да има“, каза Медведев.

„Отговор на този въпрос е невъзможен. На него ще може да се отговори тогава, когато разберем икономическите условия за транзит, които ще бъдат поставени от Украйна“, добави още той в отговор на въпрос за възможните количества за транзит. Преди дни „Газпром“ изпрати до Стокхолмския арбитражен съд документите за прекратяване на договорите с „Нафтогаз Украйна“.

В допълнение в интервюто за тв „Россия 24“, Медведев коментира и строителството на газопроводи, като не изключи, че е възможно и строителството на газопровод „Северен поток 2“, в случай, че Европейският съюз потвърди необходимостта от руски газ.

„Ние винаги сме казвали, че ще доставим на Европа толкова газ, колкото е необходимо. Имаме потвърдени запаси, имаме транспорт, строим нови транспортни маршрути. Ако Европа заяви необходимост, ако е готова да подпише необходимите договори, то аз не изключвам, че ще са необходими нови газотранспортни проекти - „Северен поток 3“, например“, заяви заместник-председателя на компанията.

Газпром
доставка на руски газ
транзит на руски газ през Украйна
ЕС
газопроводи
Северен поток 2
Александър Медведев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева