"Газпром" признава, че заради санкциите на САЩ са под заплаха не само строящите се, но и съществуващите експортни газопроводи

„Газпром“ признава, че приетите през август тази година нови санкции на САЩ създават рискове за всички експортни газопроводи – както за съществуващите, така и за тези, които се строят, но за точна оценка  са необходими  ясни коментари от Министерство на финансите на САЩ.

В публикуваният във вторник тримесечен отчет на „Газпром“ се казва: „Законът от 2 август 2017 г. създава риск за екстериториално прилагане на някои санкционни ограничения от САЩ и може да се отрази отрицателно върху чуждестранните лица в отделните нови проектни компании“.

„След подписването от президента на САЩ Доналд Тръмп влезе в сила законът от 2 август 2017 г., който в частност дава право на президента на САЩ за координиране на действията със съюзниците на САЩ по въвеждане на определени мерки, свързани със санкциите по отношение всеки, който съзнателно след приемането на закона от САЩ е направило инвестиции или продава стоки, доставя технологии, или оказва услуги на Руската федерация (за сума над 1 млн. долара или общо в разстояние на година сума от над 5 млн. долара ) в сектора на строителството и обслужването на руските тръбопроводи, експортиращи енергийни ресурси“, се констатира в отчета.

„Въвеждането на санкциите може да създаде рискове както за реализацията на перспективните газопроводни проекти „Турски поток“ и „Северен поток 2“, така и по отношение на обслужването на действащите експортни газопроводи, такива като „Северен поток“ и „Син поток“, признават авторите на отчета.
„По-точна оценка на посочените рискове е възможна само в случай на прилагане на специални  актове от президента на САЩ, насочени към реализация на посочените правомощия, а също при публикуване на официални разяснения или тълкувания от страна на министерство на финансите на САЩ“, отбелязват от „Газпром“.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари