„Газпром“ очаква решение на съда по иска на „Нафтогаз“ за транзита до края на февруари

„Газпром“ очаква окончателното решение на Стокхолмския арбитражен съд по иска на „Нафтогаз“ по договора за транзита на газ не по-късно от февруари 2018 г., се казва в проспекта за евробондове на руския газов холдинг.

Решението по спора между „Нафтогаз“ и „Газпром“ по цената за доставяния руски газ се очаква не по-късно от декември.

През юли „Газпром“ също в проспекта за евробондове очакваше окончателно решение на съда по спора с „Нафтогаз“ до 30 ноември 2017 г.

По-рано председателят на „Газпром“ Алексей Милер оцени сумата, която трябва да бъде възстановена от „Нафтогаз“ в полза на „Газпром“ на 1,7 млрд. долара. Той заяви също така, че „Газпром“ е взел решение да обжалва временното решение на Стокхолмския арбитраж в

Апелативния съд в Швеция.

По-късно заместник-председателя на „Газпром“, Александър Медеведев обясни, че сумата от 1,7 млрд. долара в полза на „Газпром“, според предварителното решение на съда е разликата между взаимните вземания на дружествата.

Стокхолмския арбитраж завърши на 10 октомври изслушванията по делото между „Нафтогаз“ и „Газпром“. На 31 май Стокхолмския арбитраж излезе с междинното решение по иска на „Газпром“ към „Нафтогаз“. По данни на украинската компания „Нафтогаз“, арбитражът е отменил клаузата „вземи или плати“ на „Газпром“ по договора за доставка на газ за Украйна. Уточнява се, че решението на съда също така отменя забраната за реекспорт на газ и е преразгледана формулата на цените на газа от 2014 г., която сега ще бъде обвързана с котировките на европейските газови хъбове.

„Газпром“ обаче не потвърди това съобщение на украинската компания.

Така на 30 юни стана ясно, че Стокхолмския съд е предложил на „Газпром“ и „Нафтогаз“ сами да се разберат за сумата на претенциите. Ако страните не постигнат споразумение, се очаква, че съдът сам ще определи сумата, съобщава ТАСС.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари