НАЧАЛО » свят

„Газпром“ отхвърля обвиненията на ЕК

fb
3E news
fb
22-04-2015 05:51:00
fb

„Газпром“ смята за необосновани претенциите на Европейската комисия, обвиняваща руската компания в нарушение на правилата за конкуренция на ЕС, както и по отношение на доминирането на европейския пазар.

 

„Приетите от Европейската комисия „изложения на възраженията“ са само един етап от провежданото монополно разследване и не означават признаването на „Газпром“ за виновен в някакво нарушение на антимонополното законодателство на ЕС“, заявяват от компанията. По думите на официалния представител на „Газпром“ Сергей Куприянов, решението на Европейската комисия ще бъде обжалвано по установения ред. Той напомни, че компанията спазва строго всички норми на международното право и законодателството на страните, в които извършва дейност, а принципите на ценообразуване на газа съответстват на стандартите, които използват и другите производители и експортьори на газ, съобщава ТАСС.

 

„Ние разчитаме на това, че в рамките на разследването по ще бъдат спазени нашите права и законови интереси, произтичащи както от правото на ЕС, така и от международното право, а също така ще бъде взето под внимание, че „Газпром“, институция която е извън пределите на юрисдикцията на ЕС е компания, изцяло съобразена с руското законодателство, с обществено значими функции и статут на стратегическа организация, контролирана от държавата“, се подчертава в изявлението на компанията.

Газпром
ЕК
злоупотреба с господстващо положение
По статията работи:

Маринела Арабаджиева