НАЧАЛО » свят

„Газпром нефт“ и Mitsubishi ще оценят възможностите за сътрудничество на шелфа на Сахалин

fb
3E news
fb
11-09-2018 03:20:00
fb

Газпром нефт“ и Mitsubishi Corporation сключиха на Източния икономически форум меморандум за взаимно разбирателство Страните се договориха за оценка на възможностите за сътрудничество при развитието на високотехнологични проекти на шелфа на Охотско море, се казва в съобщение на „Газпром нефт“. Включително и обмен на компетенции и технологии в сектора на проучването и добива.

Газпром нефт“ притежава широк портфейл от шелфови проекти в Русия и уникална технологична експертиза. През 2017 г. компанията откри голямото находище „Нептун“ на шелфа на Охотско море. Дейностите на находището се извършват с помощта на най-новите технологии, много от които се използват за пръв път в Русия. Иновационните решения в областта на геоложките проучвания, сондирането и логистиката дават възможност компанията да намали срока за проучване на потенциала на находището. Опитът на „Газпром нефт“, получен в Сахалин ще се използва и при други шелфови проекти, които компанията смята да реализира в бъдеще.

По-рано агенция Bloomberg, позовавайки се на японския вестник Sankei съобщи, че меморандумът ще съдържа и намерения за предпроектната подготовка за „Балтийски ВПГ“ (втечнен природен газ – ВПГ). Този проект предвижда строителство на завод за втечнен природен газ с капацитет от 10 млн. тон годишно на пристанището Уст-Луга в Ленинградска област и с възможност за разширение до 15 млн. тона.

Mitsui заедно с „Газпром“, Shell и Mitsubishi вече е акционер в проекта „Сахалин 2“, в рамките на който работи единственият в Русия завод за производство на втечнен природен газ. Корпорациите държат 12,5 % в проекта.

LNG
ВПГ
втечнен природен газ
Газпром нефт
Mitsubishi Corporation
Mitsui & Co.
Сахалин 2
Охотско море
находището Нептун
По статията работи:

Маринела Арабаджиева