НАЧАЛО » свят

"Газпром" напуска Литва

fb
3E news
fb
10-02-2014 09:34:00
fb

„Газпром” ще излезе от управлението на компанията Amber Grid, която притежава мрежата от газопроводи в Литва до ноември 2014 г. Такива обещания е получил министър председателя на Литва Алгирдас Буткявичус от председателя на „Газпром” Алексей Милер.

Както съобщава IAR преговорите са били проведени в Сочи. По думите на министър председателя на Литва е било постигнато споразумение по въпорсите на третия енергиен пакет, който според изискванията на ЕС влиза в действие в Литва. Руската страна съответно е имала възражения. „Ние имахме дълги, трудни, но конструктивни перговори. Днес аз мога с увереност да заявя,  че въвеждането на третия енергиен пакет завърши по пътя на преговорите”, заяви Алгиардас Буткявичус, цитиран от ИА REGNUM.

По време на срещата между Буткявичус с Милер е станало въпрос за доставките на газ и за надеждността на транзита за Калининградска област. В края на януари 2014 г. управляващите в Литва заявиха, че ще подадат в арбитражния съд в Стакхолм иск срещу „Газпром” заради цената на газа. Литовците обвиняват руския концерн в това, че в разстояние на много години е завишавал цената на горивото и трябва да върне 2 млрд.щатски долара. За хиляда кобични метра гориво през есента на 2013 г. Литва е плащала над 500 долара, пише полското издание inwestycje.pl.

Газпром
Литва
газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева