НАЧАЛО » свят

"Газпром" може да продава газ на Китай на цена от 360-400 долара за 1000 куб метра

fb
3E news
fb
06-01-2014 03:30:00
fb

„Газпром” може да продава газа на Китай по „Източен маршрут” за 360-400 долара за 1000 куб метра на границата Русия-Китай, съобщава „Файненшъл таймс”, позовавайки се на източници от руска и китайска страна.

По трасето на „Източен маршрут” , „Газпром” планира да доставя в Китай до 38 млрд. куб метра газ годишно за срок от поне 30 години. Според изданието през последните месеци преговорите са набрали скорост, отваряйки възможност за сделка, която може не само да помогне за удовлетворяване на нуждите на Китай от енергийни ресурси за много години, но и да преобразува „Газпром”.

Източници на изданието от китайска страна твърдят, че партньорите  „вече се доближават до цена, която би позволила на газа да достигне до газовите пазари на източен Китай за 13 долара за 1 млн. британски термични единици (BTU), което е еквивалент на 468 долара за 1000 куб метра. Съответно на границата с Китай цената ще съставлява 10-11 долара за 1 млн. британски термични единици – 360 – 400 долара за 1000 куб метра. Формулата на цената ще бъде базирана на азиатската кошница от нефтопродукти, възможно е на цената на петрола в Сингапур, пише изданието.

По-рано беше съобщeно, че през 2013 г. средната цена на доставките на руски газ за чужбина ще е на ниво от 380 долара след 402 долара през 2012 г. „Файненшъл таймс” припомня, че Китай отдавна настоява, че няма да плаща на „Газпром” над 9 долара за един милион британски термичн единици, които той плаща сега за газа от Туркменистан, както и че тръбопроводния газ трябва да струва по-евтино от втечнения. Китайската страна отбелязва, че вече не се нуждае от руски газ така, както преди 10 години. Китай вече построи алтернативн газопровод от Централна Азия, а през терминала за втечнeн природен газ получава газ от Австралия, Катар и от самата Русия.

„Русия вече закъсня с 10 г. за навлизането си на китайския пазар. Времето работи за Китай”, коментира експертът от China Institutes of Contemporary International Relations - Feng Yujun.

газ
Китай
"Газпром"
Източен маршрут
По статията работи:

Маринела Арабаджиева