НАЧАЛО » свят

„Газпром” и OMV подписаха споразумението за съвместна компания South Stream Austria

Първият газ по "Южен поток" ще бъде доставен в Австрия през 2016 г.

fb
3E news
fb
24-06-2014 03:41:00
fb

„Газпром” и OMV подписаха днес във Виена споразумението за акционерна съвместна компания South Stream Austria. Документът определя принципите на работа по строителството на „Южен поток” на територията на Австрия.

Споразумението бе подписано в рамките на посещението на президента Владимир Путин в Австрия. Подписи под документа поставиха председателят на „Газпром” Алексей Милер и генералният директор на OMV Герхард Ройс.

В съвместната компания „Газпром” и OMV ще имат по 50%. Споразумението определя конкретните права и задължения на акционерите, а също така принципите на финансиране и разпределение на приходите между тях.

Както съобщи преди ден сътрудникът на руския президент Юрий Ушаковq документът е продължение на меморандума за строителството на газопровода „Южен поток” на територията на Австрия.

Първият газ по „Южен поток” ще потече за Австрия през 2016 г. Това съобщи днес пред журналисти представителят на австрийската нефтогазова компания OMV Роберт  Лехнер.

„Очаква се, че в края на 2016 – началото на 2017 година първият газ ще достигне до Баумгартен, каза той, цитиран от Dow Jones. Лехнер напомни, че дължината на австрийския участък на „Южен поток” ще около 50 км, а пропускателната мощност – до 32 млрд.куб метра годишно. Той смята също така, че газопроводът ще отговаря напълно на законодателството на ЕС.

Преди се съобщаваше, че газопроводът може да влезе в експлоатация в началото на 2018 г.

Южен поток
South Stream Austria
Газпром
OMV
Австрия
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева