„Газпром“ и Botas създават съвместна компания за отклонението на „Турски поток“ за Европа

Съветът на директорите на „Газпром“ на 21 септември ще обсъди въпросът за участие на компанията в съвместната проектна компания  TurkAkim Gaz Tasima A.S., сообщава "Газпром".

Както уточняват за Интерфакс от информационната служба на „Газпром“ " - TurkAkim Gaz Tasima A.S. Е съвместна проектна компания между „Газпром“ и Botas.

“Компанията се създава на паритетна основа за реализация на турска територия на сухопътният участък за втората тръба на газопровода „Турски поток“ в рамките на подписаното междуправителствено споразумение между Русия и Турция“, отбелязват от руския концерн.
Както бе съобщено, според подписаното споразумение, „Газпром“ получава правото на 100-процентно използване на мощностите на сухопътният участък от газопровода „Турски поток“, който ще преминава през територията на Турция до определени страни.

Освен това към компанията, която ще строи този участък няма да се прилага законодателството на Турция за регулиране на пазара на природен газ, в това число нормите за регулиране на тарифите, достъпа на трети лица и разделянето на структури.

Условията за строителството на „сухопътният участък 2“ (транзитният участък през територията на Турция до определени страни) засега не са договорени в междуправителствени споразумения. Строителството на този участък е „възможно при условията на подписване на протокол“, който страните трябва да сключат допълнително.

В споразумението се отбелязва само, че страните са се договорили да подпомогнат провеждането на преговори и подписване на протокол между Турция и „Газпром“, който да отстъпи своите права и ангажименти на „компанията за сухопътния участък 2“ от момента на учредяването й.

„Газпром“ строи газопровода „Турски поток“ през Черно море с цел намаляване на транзита на природен газ през Украйна. Едната от тръбите на „Турски поток“ с капацитет от 15,75 млрд. куб м газ годишно е предназначена за турския пазар. Втората тръба е със същия капацитет, като се предвижда по нея да се доставя природен газ за страните от Централна и Южна Европа. Дължината на всяка от тръбите по дъното на Черно море е над 900 км. Строителството на първата тръба от газопровода трябва да бъде завършено през месец март 2018 г., а на втората – през 2019 г.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    КУ КУ
    "Турски поток" Го споходи съдбата на "Южен поток" - просто умря ! Крайно време е да спрете да тиражирате тази лъжа и да измислите - друга! Теми - бол, лъженето може да продължи до второто пришествие, стига да има кой да плаща за проектите...!
    Напиши отговор