НАЧАЛО » свят

„Газпром“ и АВ Amber Grid подписаха договор за транзит на руски природен газ през Литва

fb
3E news
fb
28-12-2015 04:58:00
fb

Газпром“ и АВ Amber Grid подписаха десетгодишен договор за транзит на руски природен газ през Литва за Калининградска област, съобщава руския газов концерн. Договорът предвижда транзит до 2,5 млрд.куб м природен газ годишно и влиза в сила от 1 януари 2016 г.

Amber Grid се занимава с доставка на природен газ в Литва. През юни 2014 г. „Газпром“ продаде делът си в литовските компании Amber Grid и Lietuvos Dujos за сумата от 121 млн. евро. Преди това, през юни 2013 г. акционерите в Lietuvos Dujos, сред които бе и „Газпром“ решиха да отделят в отделно юридическо лице компанята за доставка на природен газ. Новата компания получи името Amber Grid.

Lietuvos Dujos е компанията вносител на руски газ и най-голямата разпределителна компания в Литва.

В същото време в понеделник в Калининградска област завърши демаркацията на държавната граница между Русия и Литва и поставянето на последния граничен знак. С това завършва процедурата по очертаването на границата, започнала още през 2006 г.

Калининградска област няма обща граница с останалата част на Русия и се намира в обкръжение на страните от Европейския съюз – Полша и Литва, уточнява Вести.

 

 

Газпром
Аmber Grid
Литва
транзит на природен газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева