НАЧАЛО » свят

"Газпром" е спрял програмата си за заеми?

fb
3E news
fb
07-08-2018 11:35:00
fb

„Газпром“ е спрял програмата си за външни заеми заради съдебните дела с „Нафтогаз“, става ясно от публикация на агенция Ройтерс, базирана на банкови източници.

Стокхолмският арбитраж през декември и февруари излезе с решения по съдебния спор между „Газпром“ и „Нафтогаз“ по отношение на договорите за доставка и транзит на газ, задължавайки руската компания да изплати на украинската сумата от 2,56 млрд. долара. „Газпром“ обжалва решенията през месец март, а през месец май поиска пълна отмяна на решението за транзит. Украйна на 30 май заяви за започване на принудително изземване на средства и за подкрепа от страна на съда на запор в Швейцария на акции на Nord Stream 2 AG, а на 5 юни за аналогично решение на съда за активи на „Газпром“ в Нидерландия.

„Газпром“ от своя страна на 14 юни съобщи, че е получил от апелативният съд спиране на изпълнението на „транзитното“ решение (решението по договора за транзит на газ през Украйна).  „Нафтогаз“ пък съобщи на 19 юни, че е получил решение на Търговския съд в Лондон за замразяване на активи на „Газпром“ в страната за обезпечаване на решението на Стокхолмския арбитражен съд.

Според мнение на един от източниците на агенцията, решението на лондонския съд е предизвикало безпокойство сред западните банки, които традиционна работят с „Газпром“. Те се опасяват, че средствата, които компанията ще привлече в хода на програмата за заеми също може да бъдат замразени. Освен това дружеството се сблъсква с все по-високи разходи по заемите и дългосрочна несигурност във връзка със съдебните спорове, отбелязват източниците.

Друг източник е съобщил, че „Газпром“ е планирал в средата на юни провеждане на среща с инвеститорите, за да се оцени потенциалното търсене на евробондове в британски лири. Срещата обаче е била отменена няколко дни преди обявяването на решението на британският съд, е казал източникът. Още двама други източника на агенцията са казали, че „Газпром“ смята да пусне през есента емисия от евробондове в евро и йени, но тези планове също са потънали.

Освен това един от източниците е съобщил, че решението за спиране на програмата за заеми отразява изострянето на отношенията между Москва и Запада, заради санкциите на САЩ срещу руските бизнесмени, а също така и скандала около отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал.

Заместник-председателя на „Газпром“ Алексей Милер в края на юни заяви, че компанията планира да изпълни програмата си за заеми за 2018 г. от 417 млрд. рубли напълно и вече я е изпълнила почти на 50 %.

Газпром
прогрма за заеми
кредитиране
Нафтогаз
Стокхолмски арбитраж
запор на активи
По статията работи:

Маринела Арабаджиева