НАЧАЛО » свят

"Газпром" възобнови преговорите за "Южен поток" с Австрия

fb
3E news
fb
24-02-2014 12:37:00
fb

„Газпром” възобнови преговорите с с австрийската страна по отношение на газопровода „Южен поток” и обсъди проекта със сръбските партньори от компанията „Сърбиягаз”, съобщават от газовия холдинг. В Сочи на 23 февруари се състоя работна среща на председателя на газовия холдинг Алексй Милер и генералния директор на австрийската компания OMV Герхард Ройс. Страните обсъдиха въпроси за развитие на двустранното сътрудничество. В частност стана въпрос за доставката на руски газ за Австрия.

На срещата бяха засегнати и въпроси за хода на реализацията на проекта „Южен поток”, който предвижда строителство на газопровод с мощност от 63 млрд.куб метра през акваторията на Черно море за страните от Южна и Централна Европа. За сухопътната част на проекта, който минава през Бългаия, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия бяха подписани междправителствени споразумения, се припомня в съобщението.

По-рано Австрия фигурираше в качеството на един от възможните пунктове от продължението на „Южен поток”. Страната обаче реши да участва в проекта Nabucco, затова в качеството на основен вариант за маршрута „Южен поток” беше приет прект, който не предвиждаше неговото минаване през територията на Австрия. След като обаче Nabucco West загуби възможностите за осъществяване и на негово място беше приет газопровода ТАР за доставка на азербайджански газ от газокондензатното находище „Шах Дениз” за Европа отново се появиха разговори за намерениеята на австрийската страна да се обърне към „Газпром” с предложение за бъдат възобновени преговорите за „Южен поток”.

Реализацията на проекта стана също така една от темите при срещата на Милер до генералния директор на „Сърбиягаз”  Душан Баятович. „Страната ни приключи успешно процедурата по оценка на въздействието на околната среда, завършват и процедурите по териториално планиране в съответствие с националното законодателство, съобщава ПРАЙМ. Освен това Милер и Баятович обсъдиха въпроси за сътрудничество в нефтогазовия сектор. Става въпрос за доставката на руски газ за съхранение в подземното газохранилище, съвместна реализация на инфраструктурни проекти и взаимодействия в сферата на електроенергетиката. Припомняме, че преди седмица във връзка с предстоящите избори и европейска ариентация на Сърбия се появиха коментари, че бъдещите управляващи може да замразят проекта за газопровода "Южен поток". Както се оказва обаче на този етап такива намерения няма.

Газпром
Южен поток
Австрия
Сърбия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева