НАЧАЛО » свят

Газопроводът „Ямал–Европа“ и в петък остава с неизползвани мощности

fb
3E news
fb
29-05-2020 09:17:33
fb

Мощностите на полския участък на газопровода „Ямал-Европа“ за пренос на газ в посока Германия в петък остават нерезервирани, газа е в реверсивен режим в посока Полша, става ясно от данните на европейските газови оператори.

Според проведените търгове за новите газови дни (от 6.00 петък до 6.00 събота) всички достъпни обеми (38,3 млн.кВтч) остават нерезервирани. Ако мощностите в петък останат свободни, това ще означава два дни на нулев транзит по полския маршрут.

Освен това от сутринта в четвъртък газа бе също в реверсивен режим от Германия за Полша, сочат данните на немския оператор Gascade.

Договорът за транзит на руски газ през територията на Полша изтече на 16 май и от 17 май преноса по полския участък на “Ямал-Европа“ се извършва след провеждане на търгове. Официалният представител на „Газпром“ Сергей Куприянов съобщи, че независимо от изтичането на транзитния договор с Полша, доставките на газ през страната ще продължат по един или друг начин. По-късно той подчерта, че „Газпром“ ще използва газопровода „при нужда“. Полската страна от своя страна очаква запазване на обемите на пренос на руски газ през нейната територия.

 

газопровод Ямал-Европа
транзит на руски газ през Полша
Газпром
PGNiG
Gaz System
По статията работи:

3E news