Газопроводът ТАПИ напредва, стартира строителството на афганистанския участък

Строителството на афганистанския участък от газопровода Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия (ТАПИ) стартира в петък на туркмено-афганистанската граница, близо до град Серхетабат, съобщава РИА Новости.

Едновременно с началото на афганистанския участък на ТАПИ стартира и строителство на електропреносна и оптична връзка по трасето, а  също така и на железопътен участък свързващ Туркменистан с Афганистан.

Дължината на газопровода ТАПИ е 1840 км и след пускане в експлоатация по него ще бъдат доставяни до потребителите 33 млрд. куб м природен газ годишно. Това ще осигури стабилно социално-икономическо развитие на държавите от региона и енергийната им сигурност, отбеляза при откриването президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимохамедов. Той припомни, че строителството на туркменския участък на ТАПИ стартира  през декември 2015 г.

Президентът на Афганистан Мохамад Ашраф Гани отбеляза, че ТАПИ е не само икономически, но и политически проект, тъй като обединява народите. Значението на газопровода бе отбелязано и от премиера на Пакистан Шахид Абаси.

Афганистанскиут участък на газопровода ТАПИ е с дължина от над 800 км. Завършването на строителството на газопровода е планирано за декември 2019 г. Според някои оценки стойността на проекта е 7-8 млрд. долара. Проектът получи одобрение както от Русия, така и от САЩ и много други държави, а също така и от международните финансови институции, включително и от Азиатската банка за развитие. Както отбелязват експертите ТАПИ ще даде възможност на Туркменистан да диверсифицира газовия си експорт, Афганистан да реши социално-икономически проблеми и нови работни места, а Пакистан и Индия да задоволят растящото търсене на газ. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари