Газовата директива е в дневния ред на Coreper

Съветът на постоянните представители на страните от ЕС ( Coreper ) може да обсъдят на заседанието си днес поправките в газовата директива на ЕС, става ясно от предварителния дневен ред – Газова директива. Насоки за по-нататъшна работа. Заради натиска за "Северн поток 2" някои страни вече се опитват да отправят предизвикателни изказвания към свръшеното от страната ни по време на българското председателство. Отделен е и  въпросът, че самите страни-членки нямат единни позиции по доста от направените предложения за изменения в газовата директива, още повече, че тези промени засягат и други правни норми.  Фактът, че Австрия, чиято енергийна компания OMV е в добър диалог с руските енергийни компании поема председателството вече се превръща в изнервящ. Истината е обаче, че има правни норми, които не могат да бъдат пренебрегнати. 

 

Предложенията за поправки в газовата директива са от ноември. Целта е определени норми от енергийното законодателство на ЕС да се прилагат не само към някои, а към всички газопроводи на територията на ЕС, които идват, или влизат в трети страни. Към тези норми се отнасят в частност недискриминирано установяване на тарифи за преносът на газ, достъп на трети страни до възможността за пренос на синьо гориво, разделяне на дейността по продажба и транспортиране на газ. В частност, целта е налагане на тези норми върху  морските газопроводи. Сега тези изисквания не ги обхващат.

Преди да бъде утвърден документът трябва да мине през съгласуване от Съвета на страните от ЕС и през Европейския парламент. В момента е на етап обсъждане в Съвета на ЕС.

Българското председателство на Съвета на ЕС през януари тази година поиска от юридическата служба на ЕС да представи своето становище по редица въпроси, свързани с възможното прилагане на всички посочени по-горе изисквания. Включително бе поставено и питането какво ще е влиянието от прилагането им при разпределяне на отговорностите между страните членки. Мненията бяха предоставени и се състоя дискусия в работната група при Съвета на ЕС по енергетика.

През месец май се появи и предложение за разясняване на ситуацията с upstream pipelines, които не са засегнати в настоящите промени. Това от своя страна касае вътрешния пазар на ЕС, а също така и пълномощията на ЕС за промяна или удължаване на съществуващите междуправителствени споразумения.

В документа на българското председателство в Съвета на ЕС, адресирано до Coreper и отнасящ се към „насоки за бъдеща техническа работа“ по поправките в тази директива се отбелязва, че независимо от дискусиите в Съвета е необходимо разрешаването на фундаментален въпрос.

„Тъй като директивата разширява компетенциите на Европейския съюз за тръбопроводите с трети страни до пределите на юрисдикцията на съюз, включително териториалните води, могат да бъдат засегнати съществуващи национални споразумения (държавите от ЕС) с трети страни. За да има възможност за продължаване на работата с тези документи, възниква въпросът до каква степен страните от Европейския съюз ще могат да се отклоняват (получавайки изключения) от условията на тази директива“, се казва в документа.
В документът за Съвета на постоянните представители се предлага обсъждането на редица въпроси, свързани с поправката в тази директива, за да се започне техническата дейност над този законопроект.

Сред въпросите, които са поставени е и тази за оценка на пропорционалността на предложените промени, като се вземат предвид приетите по-рано от ЕК  правила за помирение по междуправителствените споразумение на страните от ЕС с трети страни в областта на енергетиката.
Поставен е и въпроса дали трябва да се прилага разпространението на законопроекта върху всички газопроводи, свързващи ЕС с трети страни, или трябва да се ограничи това действие и  ако „да“, то „как“. Има въпрос и за това, дали действието на този законопроект трябва да се прилага върху  upstream pipelines с трети страни.

Освен това както става ясно от документа, поставен е въпросът и за това как да се разреши ситуацията с междуправителствените споразумения в този законопроект.

Не е за подценяване и въпросът дали тези изменения в газовата директива ще могат да се прилагат ретроактивно.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари